Planinarsko sklonište „Zlatko Prgin“ 1543 m

Planinarsko sklonište „Zlatko Prgin“ nalazi se na Dinari na 1543 m nadmorske visine u bukovoj šumici u neposrednoj blizini Bukvinog vrha, na samom raskrižju staza, one koja ide sa Brezovca na vrh i staze iz zaseoka Mirkovići poznatije kao „Jogurt staza“.

Planinarsko sklonište „Zlatko Prgin“ nalazi se na Dinari na 1543 metra nadmorske visine u bukovoj šumici u neposrednoj blizini Bukvinog  vrha, na samom raskrižju staza, one koja ide sa Brezovca na vrh i staze iz zaseoka Mirkovići poznatije kao „Jogurt staza“. Ime je dobilo po prvom predsjedniku HPK Sv. Mihovil tragično preminulom na Aconcagua 1999.

Sklonište je udaljeno na sat hoda do vrha Sinjal 1831m najvećeg vrha Republike Hrvatske. To je stambeni kontejner nadograđen potkrovljem i prima 10 ljudi te je stalno otvoreno. Unutar skloništa nalazi se peć na drva, stol , klupe te rasvjeta i priključak za punjenje mobitela. U izgradnji je i mala gusterna koja bi trebala biti u upotrebi na proljeće 2020. godine.  Sa skloništa i njegove okolice pružaju se prelijepi pogledi na dinarske visoravni Duler, Samar, Brezovac, a posebno je lijep pogled na Podinarje i grad Knin te vrhove Prominu , Kijevski bat, Svilaju, Sveto brdo i Crnopac.      

Sklonište je izgrađeno vrijednim i teškim  volonterskim radom članova HPK Sv. Mihovil, nesebičnom pomoći firme Proautomatika iz Šibenika, asistencijom HGSS Stanice Šibenik, HGSS  Stanice Split, PU Dinaridi te helikopterskom akcijom Eskadrile transportnih helikoptera 93. zb HRZ-PZO „Tovari“ Divulje. Kontakt osoba Mate Protega mob. +385 (0) 98 167 7859.

Tragove do planinarskog skloništa možete preuzeti ovdje.