Planinarska kuća ALAT - trajno zatvoreno od 1.1.2024.

Od 1. siječnja 2024. naša i vaša planinarska kuća više neće biti u statusu Planinarski objekt kojim smo posljednje desetljeće uspješno upravljali. 

Od 1. siječnja 2024. naša i vaša planinarska kuća više neće biti u statusu Planinarski objekt kojim smo posljednje desetljeće uspješno upravljali. 

Kuća se nalazi u mjestu Alat, jednom od zaselaka Dubrave kod Šibenika, udaljenom 10-ak kilometara od grada Šibenika na nadmorskoj visini od 150 metara. Do kuće je markirana i kružna planinarska staza koja vodi od kuglane na Šubićevcu u Šibeniku preko brda Kamenar i tunela Dumboćica, tik uz crkvicu „Sv. Mihovil“ sjevernom stranom brda Burnjak s prekrasnim vidicima na grad Šibenik i okolicu, sve do planinarske kuće, a zatim nastavlja kružno mimo kuće južnom stranom brda Burnjak i spaja se sa stazom neposredno prije crkvice „Sv. Mihovil“. Ukupna duljina hoda 3 sata. Do kuće se može doći i automobilom iz Šibenika.

Sam objekt koji je privatno vlasništvo dano na posudbu HPK „Sv. Mihovil“, a sastoji se od dvije spavaonice sa po 8 kreveta (ukupno 16 kreveta), kupatila s wc-om i tuš kadom, blagavaonice s potpuno opremljenom kuhinjom i natkrivene terase na kojoj se nalazi i veliki kamin te još jedan sudoper. U kući su provedene električne, a također i vodovodne instalacije, pa se koristi pitka voda iz gusterne. Kuća ima još nekoliko terasa i pomoćnih prostorija te veliki uređeni okoliš sa klupicama na kojima planinari mogu pronaći svoj kutak za uživanje u prirodi.

Kuća je za planinare otvorena po dogovoru, a također i organiziran obrok ukoliko postoji potreba i želja. Nadamo se da će svim dragim planinarima lijepe naše planinarska kuća „Alat“ pružiti ugodan smještaj i boravak uz puno veselja i opuštajućeg planinarskog druženja.

Detaljni opis staze

Staza do Planinarske kuće Alati vodi od kuglane na Šubićevcu asfaltiranim putem ravnomjerno penjući se 1,2 km do prijevoja gdje se markacija desno odvaja na brdo Kamenar prepoznatljivo po antenskim i odašiljačkim objektima. Pri dolasku na vrh, staza prolazi duž ograde spuštajući se uskom krševitom markiranom stazom te nakon 1 km izlazi na put kojim se za 1.2 km dolazi do crkvice Sv Mihovila.

Poslije 300 m dolazi se do raskršća gdje se ide lijevo te prateći široku markiranu stazu kroz suhozide i borovu šumu nakon 2.5 km i nakon 1.40 sata stiže do Planinarske kuće „ALATI“.

Za povratak se može koristiti kružna staza koja od kuće vodi dalje 300 m te skreće desno i blago se penjući prolazi kraj jedne pa nakon 1 km i druge lokve te nastavlja južnim obronkom brda Burnjak s kojeg se pruža lijep pogled na Donje polje, Jadrtovac i Morinjski zaljev te Šibenik.

Nakon 3 km stiže se do raskršća i spaja sa stazom kojom se desno nakon 300 m ponovo stiže do crkve Sv Mihovila i dalje do polazišne točke kod kuglane na Šubićevcu.

Sveukupna dužina staze je 15 km i prosječno je potrebno 3.45 sati, a najviša točka iznosi 270 m/nv.

Do kuće se može doći i cestom Dubrava - Industrijska zona Podi.

Sve o stazi ovdje