Treš party underground u sjeni rođendanskog uspona na Lenik

Istraživanje i topografsko snimanje speleoloških objekata na području kod Ljubitovice i Bristvice.

Eto u siječnju je već tradicionalno rezerviran jedan vikend za jamarenje u sklopu rođendanske proslave naše rogozničke podružnice.

Pa tako je i stigao poziv i iznesen plan. Prošlo je vremena od mog zadnjeg ulaska u neku jamu pa sam se baš veselio odlasku i da ponovim terensko gradivo.

U četvrtak smo se okupili Hrvoje, Jela i ja u oružarstvu da bi pripremili društvenu opremu i ja zadužio osobnu opremu. Naravno sva društvena oprema  zbraja i prolazi po dva puta.

U subotu 13.1. je dogovor da se okupimo u Ražinama kod Tommya u 8.30 h  na kavi, gdje se zbrajamo tko je od prijavljenih prisutan. Dijelimo se na dvije ekipe. Ekipa Teo odlaze na objekte u Ljubitovicu, a Hrvoje, Jela i ja na  objekt u Bristvici.

Hrvoje nas dovozi do objekta bilim putem ne tako daleko od označene lokacije jame, slijedi priprema opreme i presvlačenje.

Vadim pojas i onako pogledavam i mislim se šta je naprijed a šta nazad, odustajem. Pitam Hrvoja da mi pomogne i zajedničkim snagama nam treba petnaestak minuta da raspetljamo pojas . Netko od jakooooo iskusnijih mentora je rekao toga dana i moram citirati: „ Robi zadužio si opremu u četvrtak a nisi je pogledao„. Mea Culpa ….. opravdanja nema, pokušao sam ali sve mora biti po proceduri i struci.

Jamu pronalazimo relativno lako u masliniku uz koje preskakanje prizida, sva srića da je Hrvoje bio na lokaciji da ne moramo tegliti opremu lutajući. Ulaz jame je bio djelomično zatrpan suhim maslinovim granama pa nakon postavljanja glavnog sidrišta Hrvoje se spušta i  raščišćava ulaz u jamu.

Slijedi kratki dogovor kako ulazimo i tko šta radi i nosi. Hrvoje oprema i ulazi prvi i pošto je ulaz bio dosta krušljiv trebalo je postaviti dva devijatora.

Ulaz u jamu je vertikala od nekih desetak metara  koja se širi u obliku lijevka/pirija. Kanal nas vodi dalje sa postavljenom priječnicom u lijevu stranu i  nakon nje se spušta vertikala od nekih 45 m  do dna. Za divno čudo prirodna ljepota jame nije bila naružena sa gomilom smeća, nije bilo ničega. Na dnu se nismo zadržavali ništa duže nego da Jela izradi nacrt dna. Slijedi izlazak. Ja kao prvi sam točka mjerenja, Jela slijedi i crta a Hrvoje rasprema .

Nakon nekih 5 sati i nacrtanih nekih 50-tak metara jame izlazimo, te nas dočekuje ekipa Teo u foto finišu za postavljanje pločice a njihova dva objekta su Jama iznad Ljubitovičkih staja duljine 52m i dubine 30m te Jama kod Brčkovaca dubine 6m i duljine 7m koji nisu bili sritne ruke šta se tiče smeća (više u galeriji fotografija).


  14.01.2024, 20:31

  Robert Dasović