Tko i kako može postati planinarski vodič?

Razmišljao/la si da možda bi mogao/la postati planinarski vodič? Ili misliš da netko od tvojih klupskih kolega je baš pravi kandidat za to? Imaš puno pitanja o tome a ne znaš koga da pitaš? Ovo je tekst za tebe.

U Hrvatskom planinarskom savezu razlikujemo  nekoliko vodičkih standarda pa da za početak razjasnimo osnovne razlike:

- vodič A standarda (ljetno planinarenje) vodi izlete u tehnički nezahtjevnim uvjetima. To ponajprije znači na uvjete kad nema snijega i leda odnosno nema potrebe za korištenjem zimske opreme (iznimno u slučajevima manje količine novonapadalog mekanog snijega). Također to znači da vodič  A standarda ne može voditi izlete na ferate ili slične terene velikog nagiba gdje se koriste penjačke tehnike/tehnička oprema. Vodič A standarda ne može voditi izlete ni u visoka gorja. Bitno je ipak naglasiti da je A standard polazna točka za sve više standarde, odnosno uvjet za daljnje vodičko školovanje
- vodič B standarda (zimsko planinarenje) vodi izlete na nezahtjevnim terenima blagog nagiba koji su prekriveni snijegom ili ledom i zahtijevaju korištenje zimske opreme. Ovaj standard ipak ne obuhvaća visoka gorja kao ni tehnički zahtjevne terene s velikim nagibima ili terene gdje je velika opasnost od lavina.
- vodič C standarda vodi izlete na sportsko penjanje (kratke i duge smjerove). Ovaj standard je i minimum koji vodič treba imati za vođenje na danas popularne ferate.
- vodič D standarda (stijensko penjanje) vodi izlete na neopremljene smjerove u suhoj stijeni (postavljanje vlastitih međuosiguranja)
- vodič E standarda (ledno penjanje) vodi penjačke izlete na zaleđene slapove
- vodič F standarda (alpinizam) vodi izlete na zahtjevne terene bilo u suhim uvjetima bilo u zimskim uvjetima, visokogorja, terene s velikom lavinskom opasnosti – ukratko sve što može biti u planini (osim samog planinskog skijanja koji je zasebni standard). To je dakle najviši vodički standard i obuhvaća sve prethodno navedene standarde
- vodič G standarda je vodič planinskog skijanja i kao takav standard obuhvaća kretanje na turno skijama na snježnim terenima, ali terenima gdje nema opasnosti od pada s visine.

Osnovni tečajevi A standarda se održavaju 3-4 puta godišnje na različitim lokacijama u Republici Hrvatskoj. Tečaj za Dalmaciju se održava ili na Mosoru ili u Paklenici, međutim nekada polaznicima ne odgovaraju termini u Dalmaciji pa će možda tečaj pohađati i u nekom drugom dijelu Hrvatske. Osnovni uvjet za prijavu na tečaj A standarda je preporuka matičnog kluba i bez nje ne može nitko krenuti u školovanje. Samu cijenu tečaja/ispita najčešće pokrivaju matični klubovi (odobrava upravni odbor) ali polaznici mogu sami platiti tečaj ako klubovi nemaju mogućnosti/sredstava. Za više standarde školovanja često se i vodičke stanice uključuju u financiranje (vodičke stanice su udruženja planinarskih vodiča na određenom geografskom području a najčešće obuhvaćaju županijske granice).

Vodički tečaj A standarda traje 2 iznimna vikenda. Iznimni su po tome što osim što stvarno puno toga naučiš od iskusnih instruktora/voditelja, upoznaš i divne ljude iz drugih klubova sličnih ambicija i motivacije. Nakon završenog tečaja postaješ pripravnik/ica i asistiraš iskusnim vodičima u klubu na društvenim izletima dok ne dođe vrijeme za polaganje završnog ispita. Ispit održava jednom godišnje u Dalmaciji, ali po želji možeš se provozati do neke druge lokacije u HR u nekom drugom terminu.

Tko su idealni kandidati za vodičko školovanje? To su pojedinci koji su već skupili nešto „kilometara u nogama” odnosno određeno planinarsko iskustvo (obavezno završena opća planinarska škola) i istaknuli se u svom matičnom klubu u društvenim aktivnostima. Oni su timski igrači, uvijek spremni svoje znanje i iskustvo prenijeti novim članovima. Oni se dobro snalaze u prostoru, orijentacija im je u malom prstu. Rado će organizirati izlete za „svoju ekipu” ali i pridružiti se klupskim kolegama na društvenom izletu. Vodiči su sretni kad se oni pojave na društvenom izletu jer su im podjednako bitni kao i kolege licencirani vodiči odnosno znaju da se u njih mogu pouzdati ako nešto izmakne kontroli. Njima nije toliko bitno što su oni popeli neki vrh,  nećete ih često čuti da baš sebe hvalisaju, ali će se hvaliti sa uspjehom svoje grupe odnosno zajedničkim usponima. Najčešće takvi planinari u nekom trenutku svog planinarskog razvoja sami izraze želju za vodičkim školovanjem, a ponekad budu i prepoznati od strane svojih kolega ili vodičke službe.

Bitno je naglasiti da bez obzira što je netko talentiran za organizaciju/vođenje i ima veliko planinarsko iskustvo, planinarski klubovi (pa tako i naš HPK Sv. Mihovil) ga neće preporučiti za školovanje ako aktivno ne sudjeluje u društvenim klupskim aktivnostima. Klub će preporuku izdati na temelju odluke Vodičke sekcije kluba. Naime svi aktivni vodiči će se međusobno konzultirati na sastanku odnosno glasovati da li pojedini kandidat ima potencijala za vodičko školovanje. Od svih kandidata za vodičku službu očekivat će se prema tome nešto veći angažman u društvenim izletima i/ili planinarskim školama.

Kad pišemo već toliko o vodičima i vodičkom školovanju, bitno je naglasiti i što zapravo naš HPK Sv. Mihovil očekuje od članova koje uputi na vodičko školovanje:

- organizirati minimalno 3 društvena izleta godišnje,
- u skladu s mogućnostima asistirati drugim kolegama na njihovim izletima,
- sudjelovati u organizaciji planinarskih škola.

Misliš da si možda upravo ti dobar kandidat za vodičko školovanje? Ili misliš da je netko od tvojih klupskih kolega ali toga nije još svjestan? Slobodno porazgovaraj s nekim od aktivnih vodiča (ili pročelnicom vodičke sekcije) o tome i dobiti ćeš konkretniji savjet/informaciju u kojem pravcu trebaš krenuti.

Sve detalje na temu standarda, tečajeva, pravilnika i slično koji nisu navedeni ovdje možeš pronaći na stranici www.hps.hr/vodicka-sluzba.

Imaj na umu da biti vodič nije šala i da podrazumijeva veliku odgovornost, ali kao i svaki drugi oblik volonterskog rada ispunjava srećom  i zadovoljstvom te podiže planinarsko iskustvo na neku sasvim drugu dimenziju.

Jelena Morić

Pročelnica Vodičke sekcije HPK Sv. Mihovil


  04.04.2022, 07:12

  Jelena Morić, pročelnica Vodičke sekcije