Što vodiči žele da imaš na umu kad pristupaš društvenom izletu?

Što vodiči žele da imaš na umu kad pristupaš društvenom izletu?

Izlete u našem klubu vodimo volonterski bez naknade, otkako postojimo.

- članska iskaznica kluba odnosno plaćena članarina za tekuću godinu je uvjet za pristup izletima i vodič ima pravo da zatraži da je pokažeš! Izletima mogu naravno pristupiti i članovi drugih udruga Hrvatskog planinarskog saveza s plaćenom članarinom za tekuću godinu.

- ako u najavi izleta piše da su prijave obavezne, prijavi se! Dolazak na izlet bez najave (ako je tražena) smatramo neprimjerenim isto kao dolazak na rođendansku proslavu bez pozivnice! Time možeš vodiča i ostale kolege dovesti u problem zbog organizacije prijevoz ili još većeg problema ako izlet nije primjeren za tvoje iskustvo ili fizičku spremu.

- vodič ima pravo da ti odbije prijavu na izlet ako procijeni da nemaš dovoljno opreme, iskustva ili fizičke spreme za određenu turu. Nemoj mu zamjeriti na tome, vjerojatno te je poštedio velike muke taj dan. Poboljšaj svoju kondiciju, opremu i znanje pa ćeš drugi put uživati u izletu. Neće planina pobjeći!

- imaj na umu da većinu tura gdje te vodimo smo prethodno već bili ciljano u izvidnici da bi upoznali stazu, procijenili težinu, isplanirali odmore, okrepe i slično. Isto tako smo uložili vrijeme u upoznavanje terena na kartama, iščitavanje podataka online, pripremi najave, odgovaranju na bezbroj poruka i poziva prije nego smo uopće izašli iz kuće a da ne govorimo koliko smo puta provjeravali vremensku prognozu. Sve to radimo iz želje da tebi prenesemo našu ljubav prema planinama i jedina plaća nam je zadovoljstvo na tvom licu na kraju izleta. Nemoj nam zamjeriti stoga ako smo neku sitnicu predvidjeli, nešto zaboravili ili zaobišli.

- na početku svake godine napravimo plan izleta za tekuću godinu. Izleti su podložni promjenama ne samo zbog loših vremenskih uvjeta odnosno loših uvjeta na stazi, već ponajprije i zbog naših privatnih i poslovnih obaveza. Podsjećamo te da radimo volonterski i teško je nekad planove uklopiti u naše obaveze. Neke izlete stoga često odgodimo, zamijenimo lokaciju za neku drugi ili nažalost otkažemo. Neki od nas nišu baš ni tako mladi pa znamo imati i problema s leđima, koljenima i sličnim bitnim dijelovima tijela pa nekada nismo u mogućnosti odraditi ono što smo planirali.

- vodič je moralno i krivično odgovoran za sigurnost svih članova skupine i prema tome odgovara zakonski za prekršaje i stručne pogreške. Stoga imamo pravo promijeniti plan puta ili odlučiti da ne idemo na neki vrh ili cilj ako ocijenimo da vremenske prilike, težina puta ili psihofizičko stanje sudionika nije zadovoljavajuće. Poštivaj upute vodiča radi svoje sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika!

- izlete u našem klubu vodimo volonterski bez naknade, otkako postojimo. Nemoj se iznenaditi ako se pridružiš nekom drugom većem klubu na njihovom izletu i bude se očekivala od tebe kotizacija za vodiče. Ona podrazumijeva pokrivanje troškova puta/hrane za vodiče na što vodiči imaju pravo i to je predviđeno pravilnicima HPS-a. Mi to ipak  radimo volonterski i nadamo se da to cijeniš  [blush]


  04.03.2022, 14:34

  Jelena Morić