Održana prva radna akcija uređenja planinarskog puta Jarebinjak-Lenik

U subotu 13.05.2023. je održana prva radna akcija uređenja planinarskog puta Jarebinjak-Lenik u sklopu projekta „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura - projekt održavanja, uređenja i opremanja planinarske infrastrukture u Republici Hrvatskoj“ koji provodi Hrvatski planinarski savez u 2023. godini.

Akcija uređenja planinarskog puta 502 Jarebinjak-Lenik  je organizirana od strane HPK Sveti Mihovil - markacističkog odsjeka i podružnice Rogoznica.

Na akciji se bilo ukupno šesnaest sudionika koji su se okupili u 8h u Rogoznici. Ali nije sve baš teklo po planu. Unatoč prognostičkim modelima, raznim satelitskim snimcima i aplikacijama, ipak se na rogozničko područje obrušila obilna kiša koja nam nije dala da krenemo u akciju. Ali to nas nije obeshrabrilo u naumu da ipak spremimo marendu koju smo trebali zaslužiti nakon akcije. Otišli smo do naše Anči di smo se bacili na roštilj. Čim smo upalili vatru i sunce je provirilo. Dok smo marendali, već je sve bilo suho i nije bilo druge nego da krenemo prema Jarebinjaku i Leniku.

Dilimo se u dvi grupe koje su krenule u susret jedna drugoj. Markacisti su vrijedno obnavljali postojeće markacije i dodavali neke nove gdje je to staza zahtijevala. Ostatak grupe se pobrinuo da ukloni raslinje koje je skrivalo markacije ili se proširilo na stazu, da ukloni obrušeno kamenje sa staze te osušenu vegetaciju. Skupilo se i ponešto smeća sa staze. Snažniji dio ekipe je iskopao i 3 rupe za temelje buduće planinarske signalizacije.

Oko 17h se skupljamo i povlačimo sa staze jer se nadvio veliki crni oblak koji je prijetio da nas okupa. Nakon zaslužene kave/pive/soka proglasili smo akciju uspješnom i dogovorili novi nastavak jer nismo još sve završili.

Koristimo priliku da vas pozovemo na nove radne akcije naredni vikend na Leniku a krajem svibnja i na našoj Dinari.


  15.05.2023, 07:33

  Mario Gverić