Održan ispit za vodiča na zimsko planinarenje – B standard

U organizaciji Komisije za vodiče HPS-a, u periodu 24.-25. veljače 2024. održao se ispit za vodiča na zimsko planinarenje – B standard. Kolega Emil i ja lani smo napokon pristupili tečaju u trajanju od 6 dana, te smo u godinu dana skupili uvjete potrebne za pristupiti ispitu, a to su 10 kvalitetnih izleta u zimskim uvjetima, te vježba prve pomoći, uz naravno vježbe u Klubu ili Stanici vodiča Šibenik.

Zbog kroničnog nedostatka snijega ove godine kod nas u Hrvatskoj, ispit se održao na Vršiću u Sloveniji i bili smo podijeljeni u dvije grupe, u subotu i nedjelju po 8 kandidata. Mi smo počeli u nedjelju u 9, a završili u 15 sati. Sve smo odgovarali samostalno, rotacija kod instruktora s određenom temom, u modulima.

Bilo je teško držati koncetraciju i pri tom zadovoljiti uvjete prolaska ispita kroz 7 različitih cjelina.

Redom: prva pomoć i izrada vučne grane, orijentacija (azimuti, stojna točka, hodanje u magli – kako bi se kretali, određivanje najboljeg puta po lošim uvjetima i sl), sadržaj našeg ruksaka/oprema potrebna za boravak u zimskim  uvjetima, izrada sidrišta u snijegu i načini spuštanja kolege, absajl, ispitivanje kvalitete snijega, lavine i metode, rad s primopredajnikom, sondiranje i vrste lavina, te obraćanje grupi kao vodič i sve što naši klijenti/planinari trebaju znati prije polaska na turu (naglasak na opremu, krplje, dereze, cepin, tekućinu, sigurnost kretanja...).

Dakle, trajalo je to sve skupa, instruktori imaju pitanja i pitanjaca, treba ostati sabran u odgovorima i izradi svega što se od nas tražilo. Nitko nije savršen, tako ni mi, ja sam se spetljala oko jednog sistema, ali sam ga ipak izvukla, a kolega Emil za idući put ima odgovarati samo sidrišta, to će on riješiti u 15 minuta!

Sretna sam i ponosna na sebe što sam uspjela pokazati svoje znanje, pogotovo što sam zadnjih 10 godina nakačena na zimske ture i obožavam sve što s tim ide.

Hvala voditelju tečaja Marku Poliću i sjajnim instruktorima na strpljenju i upitnicima koje su ponekad imali iznad glava dok su nas ispitivali, a mi na momente lupali svašta, trema je vrag, haha.

Za kraj, najljepše riječi dolaze od našeg prisjednika Mate, kojem sam ushićeno poslala sms da sam prošla ispit, a njegov odgovor glasi: "U šta su gledali😜"

Poticajno šta je je, vidi se da je ponosan 🙈🥰

Nakon dugo, duuugo godina napokon u klubu imamo nove vodiče u zimskim uvjetima (uz Matu) i veselim se da vas vodim po bijelim planinama na siguran način.

Hvala vam svima na čestitkama! 🙏💚🏔


  28.02.2024, 11:44

  Antonia Viljac