Kako sam postala alpinist pripravnik...

U danima iščekivanja potvrdnog mail-a nakon intervjua moram priznati bilo je lagane nervoze. Upasti na ljetnu alpinističku školu u AO Mosor nije baš tek tako, al eto.. period retrogradnog Merkura za mene ovaj put ispao bez komplikacije 😊

U školi nas šest školaraca, redom svi željni novog znanja. Malen broj za školu, ali odličan za nas školarce. Svaki vikend smo imali individualni pristup i stvarno ne može da nešto ne uđe u glavu.

Prvo predavanje u Mosoru i zaduživanje opreme. Osim užeta, karabinera i gurtni dobivam još mnogo nekih novih stvarčica koje sam i viđala, ali nisam dublje razmišljala o primjeni istih. Sad  gledam kao Alisa u zemlji čudesa i mislim se,  kako i di ću ja sa svim tim u stijeni.

Već u drugom vikendu se kreće s klasičnom opremom. Mosorski poligon, stijena ispred mene, gledam u nju  i nigdje ideje gdje postaviti čokove i pri tom biti sigurna da to drži. Još uvijek ne vjerujem da te male stvarčice uglavljene drže čovjeka, a kamoli da izdrže silu nastalu uslijed pada penjača. S klinovima opet druga situacija, nekako ih uspijevam uglaviti u stijenu, a onda kreće muka po zabijanju .. šest puta po stijeni, pa jednom u klin (pogađanje klina kladivom je bilo ravno dobitku na lutriji), dobro da je ostala stijena u jednom komadu koliko sam puta po njoj kladivom udarila.

Malo po malo, što je škola išla dalje, nekako stvari sjedaju na svoje mjesto i ide na bolje. Imaš više ideja gdje što postaviti od opreme u smjeru, malo bolje centriraš  i češće udaraš u klin umjesto po stijeni 😊, a i vjeruješ i opremi više. Počinješ uživati u svemu tome. Cijeli dan provedeš u stijeni s instruktorom, nešto novo naučiš, izađete iz smjera, dočekate druge naveze, izmijenite doživljaje tog dana uz zasluženu pivu i „nabildanu“ vege pizzu (vege s pancetom) .. i sreći nema kraja.

Kroz školu osim klasičnog opremanja smjerova u više dužina i „istraživanje“ varijanta istih, prolazili smo sidrišta, spuštanje (abseil) u više dužina .. razne tehnike (privezivanje, prusiciranje po užetu), i meni jako zanimljivim sistemima podizanje i spuštanje partnera s i bez spravica. Bilo je tu kiše, magle i bure..   krvavih ruku i noseva 😊 . Devet vikenda ovog lipog druženja je proletilo u tren.

Ako želite usvojiti znanja klasičnih alpinističkih tehnika u stijeni, moja preporuka je ljetna alpinistička škola u organizaciji AO Mosor. Znanje imate od koga dobiti, a mislim da vas neće ni pustiti da izađete od tamo bez da ne usvojite osnovu istih. Istina, malo teže je upasti, ali vrijedi probati.

Hvala dragim ljudima koji su ovu školu  bili s nama i dali nam svoje vrime i znanje. Išli s nama u smjerove ne znajući sto ih čeka gore na sidrištu 😊.  

Posebno hvala ratnoj (krvavoj) drugarici Antoniji na svim ovim lipim avanturama i ciloj mojoj mihovilskoj alpinističkoj ekipi na supportu kroz školu.

Voli Vas Lucy


  26.05.2024, 19:17

  Lucija Antić