Izlet na Veliki Šibenik

Ponedjeljak, 01.04.24. odoh ja s Mihovilcima na Veliki Šibenik.

Biokovo je to, gorje Vrgorsko, kraška golet sa šumovitim dijelovima u vrtačama, kamenito, tu i tamo obraslo šumom crnog bora pa tako sve do Vrha odakle nema pogleda na more i otoke. Podivljalo jugo nam nije dozvolilo da po hrptu hodamo još do vrha Malog Šibenika odakle puca pogled na Makarsku rivijeru, ali to je razlog za 'drugi put'.

Vratimo se na na ranojutarnje sastajalište na Šubićevcu odakle krećemo prema auto-putu A1.

Upamtila sam Ravče, izlaz s auto-puta, pa dalje regionalnom cestom prema Zagvozdu - Vrgorac pa lijevo prema selu Zavojane pa desno pa lijevo pa tako zavijeno do zaseoka Podastine koje je polazišna točka ovog izleta.

Uh, staza vodi po seoskom putu i to poprilično uzbrdo, a onda serpentinama još oštrije uzbrdo i to uzbrdo trajeeee do nekog prijevoja na kom su putokazi za pa ti izaberi Veliki Šibenik, ostavi Sv.Mihovil i staro selo Pivci.

Aj, nema puno hoda, kako piše, a nemaš koga ni pitati, svi se kikoću, svi su vodiči, svi sve znamo (i ja upijam te mihovilske bazze).

Prolazimo pored starih, napuštenih kuća po građenom kamenitom putu u serpentinama i to me impresionira. Prolazimo i pored ograđenih pojilišta za stoku pa travnatih dola u kojima bi se moglo boraviti i odmarati 'oš bivak, oš šator'.

Gurani dobro jugom uzbrdo, stigosmo i do kamenite zaravnice zvane Vrh.

Baš smo se ugodno smjestili po kamenčinama u slaboj zaklonici, ali blagdanski doručak- ručak nije dao mjesta žuganju na vjetar i uvjete.

O la la, bilo je tu svega domaćega, a Mihovilci ne mogu bez razmjene recepata nakon kušavanja raznovrsnih delicija, a uz put im i svaki vrag pada na pamet.

"Ajmo ća" - zove naš Mate, još koja fotkica za ovjekovječiti dan pa taman nas odnilo, a i zastava HPK Sv. Mihovil Šibenik se mora viditi na vrhu Velikog Šibenika.

Ma mo'š pisat i fotkat kol'ko o'š, ali bez doživljaja terena i ljudi uskraćen si za 'ono nešto' nešto naše najlipše.

Lipo je nama kad nas vodi naš Mate, a mete naša Antonia, važi i obratno.


  03.04.2024, 11:00

  Duško Panjkota