Izlet na sjeverne otoke Hrvatske

Predivni Krk, Cres i Lošinj 😍 
 
U četvrtak 27.6. ujutro oko 1i30 odlučujem krenuti put sjevernih otoka te u vožnji jadranskom magistralom na dva mista susrećem i zečeve koji trčkaraju kraj auta. Malo prije 6 sati stižem na početnu točku uspona na najviši vrh Krka-Obzova. Krećem lakšom stazom preko Vele lokve, a putem mi se ukazuje još jedan zeko koji lagano trčkara pokraj mene, a kršovitim terenom uz zvukove ovaca brzo se uzdižem do Obzove gdje me dočekuju 4 velika bjeloglava supa. Kratko se zadržajem na vrhu te nakon povratka na početnu točku odlazim do mjesta Baška gdje od Crkve svetog Ivana stazom koja vodi na Mjesečev plato (to je i dio staze Camino Krk) prolazim uz ruševine Crkve Duha Svetog i dolazim do lijepog vidikovca s pogledom na Bašku. 
 
Zatim odlazim na Cres gdje prvo penjem do vrha Sis čiji uspon iz podnožja se čini izazovnim. Na pola puta do vrha pruža se lijep vidik, a oblijeće me i bjeloglavi sup. Spuštam se uz zvukove grmljavine te odlazim do mjesta Cres prošetati malo mjestom i rivom. Nakon šetnje odlazim autom do mjesta Lubenice odakle se pruža pogled na lijepu plažu, ali odlučujem ipak samo prošetati starim selom Lubenice. 
 
Preko Osora-mjesta koje spaja Cres i Lošinj dolazim do Nerezina odakle kreće uspon na vrh Sveti Mikula. Prvo se ide stazom između suhozida koja je bila puna leptira, a onda se kod kipa Gospe dolazi na krševiti goli dio, ali tu me spašava vjetar koji me malo rashlađuje. Nakon toga staza ulazi u šumu punu cvrčaka, a pruža se lijepi pogled prema Osoru i uvalama Lošinja. Sa samog vrha Sveti Mikula pruža se pogled prema najvišem vrhu Televrin te južni dio Lošinja (Mali i Veli Lošinj). Nakon spuštanja odlazim do uvale Čikat gdje se nalaze poznate stepenice u moru te odlučujem posjetiti i vidikovac Providenca koji je restoran i čiji se ulaz naplaćuje 5 eura, ali u to ulazi konzumacija pića. Uživajući u pogledu na Mali Lošinj odlazim prema Velom Lošinju, a sami vidikovac predlažem posjetiti u vrijeme zalaska, ali obavezno rezervirati termin jer su već i u 6 mjesecu popunjeni.
Nakon kratke šetnje Velim Lošinjem odlazim do Malog Lošinja gdje nakon šetnje od 40-tak minuta odlazim put trajekta. Dolaskom na Cres promatram zalazak sunca i mjesto Cres, a nakon povratka trajektom na Krk prolazim preko Krčkog mosta malo prije ponoći. 
 
Jedan jako lijepi i dinamični izlet čiji je prvotni plan obilaska bio dva dana, ali uspio sam vidjeti mnogo toga u jednom danu te ću se definitivno na većinu mjesta sjevernih otoka Hrvatske vratiti 🙂

  02.07.2024, 11:48

  Jakov Roško