20. godina od pronalaska prvog ulaza u Jamski sustav Crnopac

23. lipnja 2024. godine će se napuniti točno 20 godina od pronalaska jame Kita Gaćešina - prvog ulaza u Jamski sustav Crnopac.

Sustav je novo ime po planinskom grebenu pod kojim se nalazi, dobio nakon  povezivanja sustava Kita Gaćešina - Draženova puhaljka s jamom Oazom u kolovozu 2019. godine, a godinu dana kasnije povezan je i sa obližnjom jamom Muda Labudova.

Duljinom od 62.296 m,  dubinom od 830 m, i pet poznatih ulaza, Jamski sustav Crnopac je kako najdulja hrvatska tako i najdulja špilja Dinarskog krša i među 60 je najduljih sustava u svijetu i 25 u Europi.

Prvi ulaz u sustav je pronađen slučajno dok je grupa šibenskih speleologa iz HPK Sv. Mihovil zapričajući se skrenula sa staze prema jami Munižabi gdje su se u podzemnom bivku trebali uključiti u istraživanje zagrebačkih speleologa iz PDS Velebit. U jednom trenutku su tragajući za kraćim putem osjetili strujanje zraka po nogama koje ih je nakon nekoliko vrtača dovelo do ulaza.

U prve dvije godine su istražujući špiljske kanala pod zemljom prošli ispod drugog zagrebačkog speleološkog logora PD Željezničar na Jami Vjetrova za čiju lokaciju nisu ni znali.

Šibenčanima su se postupno priključivali članovi drugih speleoloških udruga, prvo iz Zagreba i Splita a onda iz gotovo svih drugih u Hrvatskoj uz pokoje goste iz inostranstva. Dosad je samo u Jamskom sustavu Crnopac zabilježeno 260 istraživačkih akcija u prosječnom trajanju od 2 do 4 dana sa gotovo 400 speleologa.

U lipnju 2023. je 14 speleologa boravilo 9 dana u najudaljenijem dijelu sustava koji se nalazi južno i stotine metara ispod poznate staze Malog princa gdje se dolazi prolazeći više od 3km jamskih kanala od sjeverne strane Crnopca.

Još je više istraživanja provedeno na terenu iznad i oko sustava gdje su pronađene stotine manjih špilja i jama među kojima su višekilometarske jama Munižaba (9.911 m), Gornja Cerovačka špilja (4.035 m), Donja Cerovačka špilja (4.058 m), jama Duša (2.781 m) i Jama na Javoru (2.060 m) i desetine objekata sa zabilježenim zračnim strujanjima što nam ukazuje da je cijeli masiv Crnopca planinsko područje s izrazito velikim speleološkim potencijalom.

Hrvatska gorska služba spašavanja je izuzetno koristila pogodnosti ovog poligona za vježbu i unapređivanje tehnika speleospašavanja pa su na tom području održane desetine lokalnih i međunarodnih vježbi.

Detaljne informacije na poveznici Jamski sustav Crnopac


  18.06.2024, 08:26

  Aida&Teo Barišić