+385 98 167 7859   •     hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Županijska panorama Putičanje


  03.11.2016, 09:58   •     Ana Mijić

 

Sa dubinom od 39m kaverna je nadublji objekt, za sada, na području općine Pirovac.

 

 

Prilikom kopanja septičke jamu u blizini stare škole u mjestu Putičanji otvorio se ulaz u kavernu. Kod djece u mjestu je prevladala znatiželja, te su tijekom noći zavezli mobitel i lampu na kabel te ih spustili u kavernu. Uspjeli su izmjeriti dubinu od cca. 30m, te snimiti kratki filmić u kojem se vidi unutrašnjost kaverne. U strahu da će iskopana kaverna brzo dobiti svoju prvotnu namjenu, septička jama, pozvali su SO da dođe istražiti.

U petak 23.10. ja i Joka krećemo u Putičanje naći se s Antom koji nas vodi do ulaza u kavernu. Na ulazu nailazimo na mještane koji su iskopali rupu, ne baš prijateljski raspoložene. Pokušavaju od nas vičući saznati tko je prijavio da se u iskopu otvorila kaverna. Nekako ih smirujemo te nam dopuštaju da pogledamo ulaz. Odmah na prvi pogled ja i Joka zaključujemo da ne možemo ući kroz otvor. Pokušavam zaviriti unutra što je više moguće, ali jako sunce udara točno u otvor kaverne pa ne vidimo dobro. Ante nam pokazuje snimku koju su djeca snimila na kojoj se vidi da je kaverna prepuna ukrasa i da ima jedan potencijalni upitnik na dnu. Kako ništa ne možemo napraviti napuštamo Putičanje u nadi da kad se vratimo kaverna neće biti zatrpana.

08.10.2016. Aida, Teo i ja krećemo ponovo u Putičanje. Teo nosi pikamer u nadi da ćemo proširiti ulaz dovoljno da uđemo unutra. Večer prije smo provjerili dali je kaverna još uvijek otvorena, te zamolili da nam otvoru školu da imamo struje. Na ulazu nas opet dočekuje ljutita ekipa, ali ovaj put bez puno prigovaranja. Čini se da i njih zanima što je unutra. Za početak Teo uspijeva malo proširiti ulaz. Kaže meni ma možeš ti ode proći samo skineš opremu hmmm. Ulazim iz prve, ali u guranju i provlačenju se otkopčala kaciga koja završava na dnu kaverne. Uzimam drugu kacigu i opremu te nastavljam. Aida pokušava ući nakon mene, ali je otvor i dalje preuzak za nju i Tea. Ja odlazim na dno kaverne na nekih -39m i pri povratku izrađujem speleološki nacrt. Otvor unatoč satima bušenja nismo proširili. Pri povratku s dna uočavam dva upitnika koja odlučujem pogledati nekom drugom prilikom. Izlazim vani gdje se u međuvremenu skupio popriličan broj mještana koji su iščekivali vijesti o kaverni. Skupljamo opremu te krećemo na pivu u nadi da će do našeg sljedećeg dolaska ulaz u kavenu još uvijek biti otvoren te da neće biti pretvorena u septičku jamu.

Kako smo jedna od poziva da pogledamo kavernu dobili i od Općine Pirovac šaljemo i im dopis s preporukom:

„Činjenica je da je ovo najdublja poznata jama u općini Pirovac i mišljenja smo da bi je trebalo zaštiti od zagađenja i zatvaranja ulaza, a rješenje kanalizacijskog odvoda riješiti na drugi način, možda spajanjem na crnu jamu stare škole ili vlasnika obeštetiti tako da mu se financira iskop druge jame. Uz to bi postojeći ulaz u jamu trebalo zaštiti od upadanja tako da se ulaz obzida i stavi poklopac za ulaz.“

# Dokument: Format: Veličina:
Naslov Zadnja kaverna kod škole u Putičanjima pdf 1.90 MB
Zadnja kaverna kod škole u Putičanjima pdf 2.32 MB

 

 
0
KOMENTARI:


 


HPK Sv. Mihovil, Šibenik   •   Bana Josipa Jelačića 28, 22000 Šibenik   •   OIB: 91280208813   •   IBAN: HR3623900011199001673 Hrvatska poštanska banka d.d.   •   TEL: +385 98 167 7859   •   E-mail: hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Izrada i dizajn: MEDIAN kreativna rješenja