Sudjelovanje na Radionici u svrhu edukacije dionika za praćenje stanja očuvanosti šišmiša

Sredinom ovog mjeseca, točnije, 18. travnja s početkom u 9 sati u Benkovcu je održana “Radionica u svrhu edukacije dionika za praćenje stanja očuvanosti šišmiša” u okviru projekta „Izrada i razvoj programa praćenja za šišmiše s jačanjem kapaciteta dionika sustava praćenja i izvješćivanja“. 

Sredinom ovog mjeseca, točnije, 18. travnja s početkom u 9 sati u Benkovcu je održana “Radionica u svrhu edukacije dionika za praćenje stanja očuvanosti šišmiša” u okviru projekta „Izrada i razvoj programa praćenja za šišmiše s jačanjem kapaciteta dionika sustava praćenja i izvješćivanja“. Za sudjelovanje na radionici prijavili smo se Leo, Antonija i ja ali se osobno nisam nadala da ću dobiti priliku budući da je broj sudionika bio ograničen na 25, što se meni činilo kao jako mali broj za sve zainteresirane. Pokazalo se da sam bila u krivu, te smo na koncu svi troje dobili pozivnicu. Leo je morao odustati zbog poslovnih obveza pa smo na kraju u zadnji tren ubacili našu Ritu, koja je pristala bez puno pitanja i objašnjavanja.

I tako smo se u utorak zaputile u Benkovac, Rita kao predstavnik Mihovila općenito te Antonia i ja kao predstavnice speleološkog odsjeka. Iskreno rečeno, nisam imala prevelika očekivanja od same radionice, pisalo je u programi da će se ići u špilje pa mi je to i bila glavna motivacija. Radionica je započela predavanjem Dine Rnjak o šišmišima, vrstama šišmiša, staništima te načinima praćenja. Za razliku od većine predavanja ovakvog tipa, sva predavanja su mi bila ekstra zanimljiva, ne bi ni primijetila kad bi došlo vrijeme za pauzu te sam ostala iznenađena kad je teorijski dio završen, pitajući se “kud prije”. Dina je to isprezentirala na odličan način. Naučila sam kakve sve različite vrste šišmiša imamo u Lijepoj našoj. I dok su neke od njih sjedilački tip, neki su pravi nomadi pa prevaljuju puste kilometre. Saznala sam da se praćenjem njihovog glasanja (snimanjem i analizom audio snimki i frekvencije glasanja)  mogu razlikovati različite vrste šišmiša. Također sam saznala da se osim za kretanje, šišmiši  služe zvukom i u socijalne svrhe te da je ove dvije vrste “glasanja” također moguće razlikovati. Naučile smo i kako pomoći šišmišu koji se slučajno probudio iz hibernacije u nepoželjno vrijeme, pa ću odsad sa sobom na istraživanja nosati i otopinu glukoze ako slučajno nekog probudim svojom posjetom.

Nakon predavanja, a prije praktičnog dijela uslijedio je ručak koji je bio po svačijem guštu, bez obzira na osobne hranidbene preference. Nakon ručka smo krenuli u posjet dvama podzemnim skloništima šišmiša u blizini Kličevice. Po putu su Rita i Antonia nabrale i šparoge. Stipe i Magdalena proveli su nas kroz prvu i drugu špilju, uvalili nam u ruke zapisnik i olovke te smo kao pravi “eksperti” bilježili  stanje staništa.  U prvom objektu nismo pronašli mnogo šišmiša, tek poneki još uvijek u snu. Nismo pronašli ni mnogo guana, barem ne svježeg. U drugom objektu je situacija drastično drugačija. Tu smo pronašli čitavu koloniju šišmiša, u kojoj smo našim skromnim, tek stečenim, vještinama prepoznali bar četiri različite vrsta šišmiša o kojoj nam je Dina prethodno pričala. U tom objektu naišli smo i na veću količinu svježeg guana a naš posjet je uznemirio stanovnike pa smo imali priliku slušati različita glasanja te ih promatrati u letu ili se kao Rita, skoro sudarati s njima.

Ovom prilikom smo i čuli zanimljiv podatak da preko 90% osoba ženskog spola ne bi željela doći u bliski susret sa šišmišima a kamoli im dolazila u “kućne” posjete. Ne mogu to shvatiti jer su meni  šišmiši baš simpatični, malešni i dragi ali nisam relevantna po tom pitanju, nikako se ne nalazim s tom većinom, ni po pitanju drugih stvari. Nakon što smo ispunili i drugi zapisnik, te se još malo zasladili kolačima i pićem koje su nam naši domaćini poslužili na svojevrsnom “šišmišološkom” pikniku ispred špilje, zaputili smo se prema autima. Po putu smo se zahvalili našim domaćinima na izvrsno provedenom danu.

Kući smo se vratile bogatije za vrijedno znanje iskustvo, lipo proveden dan, nova poznanstva, besplatan ulaz u neke parkove prirode i nacionalne parkove te publikaciju o Premužićevoj stazi. Sve u svemu, odličan dan.


  25.04.2023, 07:23

  Jelena Mandić

 

FOTOGALERIJA

Crna Gora 2017

  26 fotografija

 

FOTOGALERIJA

KG DP 33.480 m

  39 fotografija