+385 98 167 7859   •     hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Školarci nisu više djevičanski


  01.05.2011, 08:59   •     Josipa Lučić

 

U subotu 23.05.2011. su školarci tjedan nakon završene speleo škole krenuli u istraživanje malih jamica kraj Vodica.

 

 

Autor: Josipa Lučić

Nakon kave u Virade smo krenuli istražiti prvu jamu na Srimi. Rekognisciranje terena nam nije pošlo za rukom, tako da smo tražili pomoć Blanke , koja nas je za minut dovela do Vodene jame. Prvi koje se našao u jami je Damir  koji se bez užeta spustio unutra te pronašao vrtne škare, čekić i konop. Zatim smo se spustili i mi ostali Dijana , Zlatan , Mario, ja i Floki. Ušavši unutra ustanovila sam da ima jamski ulaz od 3 metra i preostalih 7 metara dužine. Unutra smo naišli na slatkovodno jezerce sa blagim slanim okusom.

Nakon šta su me tentali da brže nacrtan tu jamu, krenuli smo na Okit. Po mještanima smo čuli glasine da postoji jedna Vilinska jama koja ima ulaz na Okitu 50 m od vrha, te da ima izlaz u dolini ispod Okita. Krenuvši za glasinama, rekogniscirali smo teren od vrha Okita prema dolje u strjelcima, po teško prohodnom terenu, naravno ne našavši ništa. Na pola puta smo upalili GPS s pretpostavkom da je izlaz te Vilinske jame u podnožju Okita, jama, od koje smo imali koordinate te smo krenuli prema njoj. Došavši do izlaza "Vilinske jame" kroz gusto raslinje, pokojem krpeljem na sebi, ušli smo unutra. Jamski ulaz je oko 3 m te dužina oko 25 m. Do kraja jame su otišli Dijana, Mario, Damir, Floki dok smo ja i Zlatan ostali crtati jamu od ulaza, da bi na kraju ustanovili da to nije Vilinska jama, te smo po toj zabuni jamu prozvali Ne vilinska jama. Jama ima par zanimljivosti. Prva zanimljivost je kolonija šišmiša na koje smo naletili, a druga su dva upitnika koja su takva suženja da čovjek ne može proći.

Imali smo dobru namjeru nastaviti istraživanje još dvaju jama, ali nas je primamio dogovoreni roštilj u Dijinom polju, tako da smo se natukli mesine i ribe, plus naravno pive.

 

 
0
KOMENTARI:


 


HPK Sv. Mihovil, Šibenik   •   Bana Josipa Jelačića 28, 22000 Šibenik   •   OIB: 91280208813   •   IBAN: HR3623900011199001673 Hrvatska poštanska banka d.d.   •   TEL: +385 98 167 7859   •   E-mail: hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Izrada i dizajn: MEDIAN kreativna rješenja