Ritin sifon  -700m, druga najdublja i najjužnija točka u Jamskom sustavu KG-DP

Ritin sifon -700m, druga najdublja i najjužnija točka u Jamskom sustavu KG-DP

Istraženo novih 299m, ukupna nova duljina sustava 27.154m.

Kiše, kiše i kiše. Kako se usuditi otići tamo daleko na zadnji kraj Kite. Probala je Ana s ekipom tamo u svibnju i zapela na gornjoj etaži.

Krajem srpnja Dalmatinci uglavnom skupljaju novac u zimnicu, a Zagrepčani i Karlovčani kreću sa svojim logorima. Aida i ja smo ipak našli neku rupu u vremenu i zahaklali jednu drugu, našu šibensku Anu (Kardum) za novu avanturu iza Nebozemlja.

Za dugo putovanje u središte Crnopca smo isplanirali ležerni tempo. U jamu smo ušli u subotu 26.07. oko podne. Pod Grlićem je bilo nešto više vode ali prilično ugodno za brzi prolazak. Malo iza 19 smo u bivku u Imberlanom kanalu. Ponijeli smo 100m užeta izrezanog u tri komada po 33m, svatko na dnu svoje transportne vreće.

U nedjelju u 08,30 ustajanje, brza kava i kilometarsko putovanje kroz špilju do Kanala Sv. Nikole na – 600m dubine gdje smo Mario i ja stali u prosincu prošle godine. Iz mraka dolazi glasna tutnjava nekakve vode. Pomalo opremamo i kad smo potrošili sve što smo ponijeli crtamo unatrag prvih 160m kanala.Nakon 14 sati aktivnog rada u 22,00 smo ponovo u bivku.

U ponedjeljak ujutro se budimo nešto kasnije oko 10,00, ponovo punimo vreće užetima i nastavljamo gdje smo stali. Kako idemo dalje u kanal blato je sve neugodnije i žitkije. Gotovo smo odustali, no nekako se probijamo dalje do meandra gdje 10m ispod svojih nogu kroz pukotine vidimo uski bučni potočić koji proizvodi nevjerojatnu buku. Kanal se širi i konačno zadnja kosina i 10x10m široki sifon koji dobiva ime po našoj unuci. U dubini se vidi da kanal zavija okomito pod desni rub sifona. Obrada podataka će pokazati da je Ritin sifon na -700m dubine, drugoj najdubljoj točci u sustavu. S obzirom na konfiguraciju, tragove podizanja vode desetinama metara iznad sadašnjeg nivoa, moguće je da se u sušnijem razdoblju sifon i spušta tako da će ga u svakom slučaju trebati ponovo posjetiti.

3,4 kilometra od ulaza u sustav počinjemo s raspremanjem i crtanjem prema natrag do zadnje točke. Užeta skupljamo u vreće i prebacujemo ih bliže mjestu gdje su Marin, Vjetar i Frane krenuli prema dolje i gdje će slijedeći put trebati još opreme. Ponovo 14 sati šljakanja i u ponoć smo natrag u Imberlanom bivku.

U utorak samo malo širimo prolaz kroz Pješčanu oluju i ležerno se do navečer gegamo do prvog bivka pod ulaznim vertikalama.

U srijedu brišemo van, pod Grlićem ponovo pristojno i dalje do Ulazne dvorane gdje je pakao ili možda je bolje reći potop koji je pogodio Zadar i okolicu i sručio se i na Crnopac. Od prvih metara vertikale mokri do gole kože jurimo zadnjih 100m užeta van uz zaglušujuću buku grmljavine koja zastrašujuće hara podzemljem u topli ljetni pljusak i grmljavinu.

Istraženo novih 299m, ukupna nova duljina sustava 27.154m.


  31.07.2014, 17:15

  A&T Barišić