Poziv na javnu tribinu - Jamski sustav Kita Gačešina - Draženova puhaljka

Poziv na javnu tribinu - Jamski sustav Kita Gačešina - Draženova puhaljka

Osvrt iz medija:

http://mok.hr/vijesti/sibenik/predstavljamo-osmi-broj-helopa-casopisa-hpk-sv.-mihovil

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku, u petak 24. veljače 2012. s početkom u 18 sati, Teo Barišić, instruktor speleologije i instruktor ronjenja, te član SO HPK Sveti Mihovil održati će predavanje sa prezentacijom - Jamski sustav Kita Gaćešina - Draženova puhaljka.

Ujedno će biti i prezentiran novi broj godišnjeg časopisa Helop, 2011. - izdavač HPK Sveti Mihovil, urednica Tatjana Bračanov.

Iz Helopa broj 8, stranica 82, tekst Teo Barišić:

"Sedam i po godina prošlo je od pronalaska ulaza u Kitu Gaćešinu. Sustav je danas dosegao duljinu od 22 kilometra i postao duljim od Postojnske jame, špilje koja je dugo na ovim prostorima bila prava mala institucija s kojom se rijetko što moglo usporediti.

Tko se te 2004-te godine mogao nadati ovakvom razvoju situacije. Sedam i po godina ispunjeno je sa 70 istraživačkih akcije koje su u prosjeku trajale po tri dana.

Statistički gledano skupilo se 1327 čovjek/dan istraživanja. U sustavu je postavljeno 3106 mjernih točaka i povučeno 26261m poligonske mreže.

Dosegnuta je ukupna duljina  od 22046m (17128m horizontalne projekcije) s volumenom od 1.259.583 m3. Sustav je postao najduljim u Hrvatskoj, a dubinom od 665m i sedmi po dubini.

Osim pola kilometra novih kanala, srpanjsko istraživanje će ostati zabilježeno po u Hrvatskoj dosad najsloženijoj speleospašavalačkoj akciji sa sretnim spašavanjem vojnika Trulija u kojoj je sudjelovalo 75 spašavatelja HGSS-a.

Početkom 2011. godine je tiskan poster – nacrt sustava, istraživanja prezentirana na godišnjem skupu speleologa Hrvatske, 1. speleološkom kongresu i Stručnom seminaru o speleološkom katastru. U sustavu su provedena brojna mikroklimatska mjerenja, a biospeleolozi HBSD-a započeli s istraživanjem špiljske faune. Puno brojki, a još više trenutaka radosti  i strepnje za speleologe od kojih su mnogi upravo tu ostavili svoj neizbrisivi trag u hrvatskoj speleologiji."


  21.02.2012, 16:31

  Aida Barišić