Međunarodna ekspedicija NEDAM 2022.

Međunarodna ekspedicija NEDAM 2022.

U vremenskom razdoblju od sedam dana opremljena je jama do 1.225m dubine, izrađen je bivak na istoj dubini, dva ronioca sa dvije ronilačke opreme su zaronila u sifon na dubini od 1.200m, dva puta se spustili 135m u dubinu, topografski snimili više od 300m novih kanala te izvukli svu ronilačku opremu na površinu.

Uspjeh nije konačan, neuspjeh nije fatalan. Ono što jest važno je hrabrost da se nastavi dalje.

W. S. Churchill

Završetkom prošlogodišnje ekspedicije te svojevrsnim otvaranjem vrata percepcije iza Nedamskog sifona, javila se potreba o pomnijem planiranju ekspedicije za narednu godinu. Ideja o nekoliko jurišnih ekipa koji će svojim prodiranjem u dubinu pripremiti teren ekipi koja je zadužena za preronjavanje sifona, i rad u suhim dijelovima, zvučala je lucidno obzirom da je trebalo itekako uskladiti sve ekipe kako ne bi došlo do prenapućenosti na odveć prostorom skromnim bivcima. Drugi glavni problem činilo je iskustvo ronioca koji će roniti u sifonu. Zahvaljujući entuzijazmu pojedinih članova Odjela za speleoronilačko spašavanje pri HGSS-u, održan je tečaj za Cavern divera – prvi tečaj prema licenci Cave divera, koji je uvelike pomogao roniocima da steknu dodatno samopozudanje i britkost u rješavanju problema koji ih mogu zadesiti tokom rada u sifonu.

Sredinom šestog mjeseca održana je međunarodna ekspedicija Nedam 2022. koja je za primarni cilj imala docrtavanja suhih dijelova iza sifona. U razdoblju do sedam dana u jami su se izmjenjivale razne ekipe kako iz, tako i van Lijepe naše. Zadatak moje ekipe bio je opremanje jame do „suhog“ dna te izrada bivka na 1.225m dubine. Ekipa sastavljena od troje ljudi, od kojih je svu pažnju zacjelo plijenio Gintas. Gintas je Litvanac u šezdestim godinama koji jako voli pričati i konzumirati kavu, što ne treba čuditi obzirom da se radi o programeru. Uz sve navedeno ne treba izostaviti kako je speleološko iskustvo stekako sudjelovajući na kampovima po Abhaziji, u nekim od najdubuljih jama na svijetu. Treći član ekipe bio je Pavlin, svima poznatiji kao Papi.

Nakon izrade najdubljeg bivka u jami i ispijanja hektolitra kave koju nam je Gintas rado kuhao, dočekujem drugu ekipu koja će raditi iza sifona; ekipa sastavljena od dva ronioca – Dino i Marko, te mlade doktorice Dore. Nakon kratkog druženja odlazimo na spavanje, jer se valja dobro odmoriti za sutrašnji dan. Iduće jutro ekipa kreće s pripremom, nakon koje obavljamo završne dogovore za dalje. Nakon više od deset dugih sati izranjaju promrzla lica na kojima se ne može sakriti uzbuđenje. Naime, ekipa se spustila ispod 1.320m dubine što znači da je prešla dubinu Slovačke jame, odnosno da je jama Nedam nova druga najdublja jama u Hrvatskoj! Kako svi suhi dijelovi iza sifona nisu topografski snimljeni, a tlaka u bocama još uvijek ima dovoljno za drugi zaron, donosi se odluka kako će se treći dan obaviti drugi zaron kako bi se docrtali svi suhi dijelovi.

Preliminarnom obradom podataka utvrđeno je kako nova neslužbena dubina iznosi 1.335m. Završetkom drugog urona i docrtavanjem suhih dijelova, skupljam dio oprem, pozdravljam se s ekipom i krećem prema površini.

U vremenskom razdoblju od sedam dana opremljena je jama do 1.225m dubine, izrađen je bivak na istoj dubini, dva ronioca sa dvije ronilačke opreme su zaronila u sifon na dubini od 1.200m, dva puta se spustili 135m u dubinu, topografski snimili više od 300m novih kanala te izvukli svu ronilačku opremu na površinu.


  15.11.2022, 07:23

  Jure Šarić foto: Marko Rakovac

 

FOTOGALERIJA

Crna Gora 2017

  26 fotografija

 

FOTOGALERIJA

KG DP 33.480 m

  39 fotografija