+385 98 167 7859   •     hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Krv, znoj i zadovoljstvo


  03.11.2016, 09:36   •     Jure Šarić

 

Izvještaj našeg školarca :-)

 

 

Odlukom voditelja škole i instruktora iz Splita. Odlučeno je da ćemo subotu provesti na penjalištu "Malačka" i nedjelju u Omišu na predjelu "Babina bara". Polazak je bio ispred prostorija planinarskog kluba Sveti Mihovil u Šibeniku. Okupili smo se oko 7h. Ukrcali osobnu opremu, opremu za penjanje, te se uputili prema Malačkoj. Ovim putem se zahvaljujem našem predsjedniku kluba, gospodinu Mati Protegi na ustupljenom kombiju.

Došli smo na Malačku nešto prije 9h. Za one koji ne znaju penjalište Malačka se nalazi na Kozjaku, iznad mjesta Kaštel Novi. Spot za pjesmu "Oči u oči" u izvedbi Klape sv. Juraj HRM je snimljen na spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja na Malačkoj. U sklopu penjališta se nalazi planinarski dom "Malačka". Dolaskom na penjalište postavili smo kamp, raspakirali opremu i spremili se za penjanjanje.

Penjali smo tri smjera. Smjer "Engleski", "Trešnjica" i "Stakleno oko". 

Smjer "Trešnjica" nam je poslužio za uvježbavanje pokreta ukapčanja konopa u međuosiguranja. Smjer "Engleski" je velikoj većini ostavio gorak okus u ustima. Gotovo svatko tko je pokušao ispenjati smjer je završio s ranama na rukama. Mnogi su po prvi puta okusili pad prilikom ukapčanja konopa u komplet. Među njima je i moja malenkost, stoga se još jednom zahvaljujem Karmen na brzoj reakciji koja mi je spasila glavu. Hvala Karmen. "Stakleno oko" je velika većina riješila bez puno muke.

Nakon penjanja i spremanja opreme zaputili smo se u planinarski dom "Malačka" na zasluženo pivo. Za vrijeme našeg boravka održavao se tečaj Vodičke službe HPS. Naš klub je postao bogatiji za tri vodiča. Čestitke Mihovilci! Nakon piva i razmjene dojmova, instruktor Mario nas je odveo na jezero koje se nalazi 10ak minuta od doma. Nekolicina nas je ostala uživati u pogledu na prekrasan Split i okolne planine, dok se ostatak grupe uputio prema jezeru. Nakon razgledavanja jezera, grupa se vratila u dom. Instruktori uz dogovor s asistentima su odlučili da u nedjelju idemo u Omiš. Nakon kratkog informiranja, dio grupe je izrazio želju da ostatak večeri provede u planinarskom domu. Dok se ostatak zaputio svojim domovima. Večer smo proveli u uživajući u panorami i društvu novopečenih vodiča.

Ujutro smo se kako nalaže planinarski kodeks pozdravili s gazdom, zahvalili mu na smještaju i hrani, te se uputili prema Omišu.

Ovog puta u nešto manjem broju okupili smo se u Omišu. U Omišu nas je dočekala bura, koja s odmicanjem dana slabila. Bilo je upitno hoćemo li uopće penjati smjerove u Omišu ili ćemo se zaputiti na Marjan. Odlukom vodstva odlučeno je da ćemo ipak ostati u Omišu. Isto kao i na Malačkoj u Omišu smo penjali tri smjera. Smjerove "Zara", "Vukojarac" i "Baleša" Za razliku od Malačke, smjerovi su dosta duži. Najviši smjer "Vukojarac" iznosi 33m. Smjer koji je stavio na test sve članove koji strahuju od visine.

Nakon uspješnog penjačkog dana, instruktor Mario nas je odveo na Radmanove Milinice. Pošto je kompleks zatvoren, prošetali smo uz obalu rijeke Cetine. Neki su se i okupali, mada to nije bilo svojevoljno. Nakon kratkog razgledavanja i uživanja u prirodi uputili smo se prema obližnjem kafiću. Kako bi u narodu rekli "Popili jednu putničku", zahvalili jedni drugima na ugodnom druženju te se zaputili toplim domovima.

 

 
0
KOMENTARI:


 


HPK Sv. Mihovil, Šibenik   •   Bana Josipa Jelačića 28, 22000 Šibenik   •   OIB: 91280208813   •   IBAN: HR3623900011199001673 Hrvatska poštanska banka d.d.   •   TEL: +385 98 167 7859   •   E-mail: hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Izrada i dizajn: MEDIAN kreativna rješenja