Kitom u sridu - Dvaput je dvaput

Kitom u sridu - Dvaput je dvaput

Nova duljina KG - DP 23.334 metra

Nova duljina KG-DP iznosi 23.334 metra.

Kitom u sridu 29.08.2012.

Šibenik – Vodice – Gračac; Zlatan Trokić, Goran Rnjak-Vjetar, A. & T. Barišić (SO SvMihovil), utorak, ugodna večer s „one“ strane Velebita, pivce u Rustici; spavanje pod Nadstrešnicom kako bi bili bliži ups brži „oltaru“ – srida: sunčano toplo a ubrzo pretoplo jutro; ulazimo u Kitu oko 9, opremanje, brzi prolaz do početka Hazardera i rad na nizu vertikala koje su povezane ili (za) sada nisu povezane; Kita suha ko barut (niti u Sonjinom jezeru kapi vode) ali zato dobro provjetrena i hladnija od prosjeka.

Prva vertikala Lolek i Bolek sa skromnim po veličini ulazom, vrti se kao puž, jednim krakom vodi u manji kolektor i dvoranicu 15m duljine i 35m visine metara , s druge strane dva kanala – jedan kojim se dolazi u + i na drugo sidrište, drugi koji mogu proći i crtati špiljari manjih dimenzija i bez opreme – u ovom slučaju Vjetar (cijelo vrime istraživanja su se spominjale mjere J), sredinom vertikala ponovo menadrira i suzuje - dakle upitnik…crtamo, ostavljamo opremljeno, penjem do Vjetra i nosim mu opremu (čovjek prošao kanalom u plus) , Teo i Zlajo ostaju crtati ostatak. Mi opremamo drugu vertikalicu  5 metara koja se menadrom spaja na Loleka i Boleka, na kraju opet upitnik (usko). Zlajo i Vjetar započinju opremanje treće vertikale, Teo završava crtanje, ja spremam ručko-marendu. Svi zajedno kratki odmor, bla truč ccc..idemo napasti i treću vertikalu radnog naziva NećuMoći…Vjetar prolazi na drugom sidrištu i dalje oprema…Teo i ja crtamo..i opet dolaze u pitanje mjere..tuče se kladivom i proširuje…mendrirana vertikala se širi uh dobro je …dolazimo na 4-to sidrište…jezerce u koje se cijedi…u nastavku vertikala mendrira u za nas neprolaznu prepreku..Vjetar kaže da dole ima još kanal i vertikala..tučemo laserom do dna - 14 metara i povratno ctanje do drugog sidrišta na kojem dolaze u praktičnu primjenu sve moguće varijante „gljivljenja“ u kojem sudjeluju svi dijelovi tijela. Spremanje opreme, neka užeta u transportne neka sa strane…opet kroz i niz Sonju…Ašov.. Dvorana…van u sumrak oko 20,30…večer ugodna topla Crnopska….dio samo raspremamo jer ovaj vikend se ekipa opet sprema…Vjetar za Kosinj , ostatak na pivu u Benkovac, pa Vodice i jedna srida u Kiti završava i bilježi nova 102 nacrtana metra.

Rezultati istraživanja

 

Dvaput je dvaput 01.09.2012.

Nakon istraživačke akcije u srijedu i dvodnevnog sunčanja po Lici, u petak 31.08.2012. ponovno se u Gračacu sastaje mala speleo ekipica. Istina, došli smo s tri različite strane, ostavljajući probleme iza sebe te uz tamno Velebitsko pivo i nacrte koje je Mario donio od Tea nastojali uskladiti planove i želje za istraživanje.

Iz Splita stižu Marin Glušević, Katja Milišić i Domenika Milišić- Dome (SOM), iz Šibenika dolazi Mario Blatančić (SOSvM) te ja (G.Rnjak) koji u Gračac pristižem od svud po malo, a zadnja štacija bila je postavljanje pločica na ulaze špilja u kamenolomu Debeljača.

Spavamo pod nadstrešnicom na Vodicama (Crnopac). Tijekom noći padala je kiša koja se razvukla i kroz jutro, a razvlačili smo se i mi u vrećama. Ni oblačenje na parkingu nije proteklo u miru. Pljuskovi koji su dolazili u refulima stalno su nas ometali i kvasili tako da u jamu ulazimo tek oko podneva. Dolje je i dalje sve suho. Mario i ja odlazimo u Hazarder gdje nastavljamo istraživanje upitnika zaostalog u srijedu. Skidamo pojaseve i uvlačimo se u uski meandar koji crtamo u duljini od cca 40m. Dajemo mu ime Sinus meandar zbog njegovog oblika, a na kraju meandra je vertikala od 40m (laserom utvrđen podatak).Vertikala je zavidno velikih dimenzija i postoji mogućnost upadanja u lijepi veliki kanal. Jedini problem je taj što kroz Sinus mogu proći samo manji i tanji speleolozi bez opreme. Izlazimo van iz meandra i vertikale u Hazarder. U međuvremenu voda se pojačala kroz jamu i počela stvarati zaglušujuću buku.

Iduće mjesto s upitnikom je pod prijetnjom vode tako da samo dižemo transportnu s konopom na sigurno sidište i ulazimo u iduću suhu vertikalu duboku svega par metara. I ova vertikala ima dolazni i odlazni meandar koji dolazi blago, a nastavlja u skokovima preko kojih se ruše slapovi. Ponovno skidamo pojaseve i uvlačimo se crtati. Meandar koji smo crtali glavni je kolektor voda kroz Hazarder. Isti meandar povezuje i vertikale koje su se po Hazarderu rasporedile kao zubi na češlju. Istraživanja u potrazi za nastavkom meandra treba nastaviti u vrijeme sušnijih dan, a nastavak je na dnu vertikale NećeMoćii gdje treba popeti par metara i u meandar ući iz viših djelova i nadajmo se širih.

Marin, Kate i Dome ulaze u vertikalu na Klizi. Opremaju je i crtaju te se na posljetku spajaju na mjerne točke u Božjoj bradi koju su istraživali željezničarci. Ipak, i ovdje je zaostao neki upitničak koji treba pogledati u nekoj od idućih akcija. Njih troje ostaju spavati u Ašovu, a Mario i ja krećemo van. Dok trojka u jami fotografira i divi se slapovima koji se naokolo ruše nas dvojica ih doživljavamo iz prve ruke, pogotovo u ulaznoj vertikali gdje nas je dobro opralo. Kad sam ugledao jezero ispod ulazne vertikale bio sam jako sretan što nismo bili na istraživanju na donjoj etaži.

Već oko 21h bili smo na parkingu kod auta. Kiša je stala. Presvlačimo se i krećemo put Gračaca zaobilazeći kamenje i grane koje je kiša srušila na put. Ostatak ekipe iz jame izlazi u nedjelju 2.9.2012. U međuvremenu voda je stala, a jedini trag nevere koja je vani divljala bila su stabla i kamenje  koje su morali sklanjati s puta kako bi mogli proći.

Rezultat ovog istraživanja bio bi 77 novonacrtanih metara i novi upitnici po svima ostalima. Pozdrav do crtanja! 


  07.09.2012, 07:41

  Aida Barišić ( Kitom U sridu)-Goran Rnjak - Vjetar (Dvaput je dvaput)