Kita Gaćešina - Metuzalem  6.-8.7.2012

Kita Gaćešina - Metuzalem 6.-8.7.2012

Nova duljina KG - DP 23.036 m i dubina -741 m

Dopuna: izvlačenjem nacrta ovim istraživanjem, duljina Jamskog sustava KG - DP iznosi 23.036 m, dubina -741 m, a najniža točka nalazi se na 244 metra nadmorske visine i nalazi se na 6. mjestu po dubini u RH.

Istraživanja u Kiti Gaćešinoj pomaknuta su na dubinu od -700m i udaljenost od gotovo tri kilometra od ulaza. To za iskusne speleologe znači višesatno putovanje od ulaza do bivka, kao nekog stacionarnog mjesta, te dalje do mjesta istraživanja.

Marin Glušević pokreće istraživačku akciju koja ima za cilj nastaviti istraživanja na 665m dubine u dijelu zvanom „Francuz“. Okuplja se pet ljudi iz četiri speleološka društva. Davor Cvitanić (SO Profunda) dolazi s Brača gdje se priključuje Frani Kožemelju (SD Špiljar) i Marinu Gluševiću (SO Mosor). Trojka nastavlja putovanje do Dugopolja gdje kupe Antonija Plazibata (SOMosor) , te do Knina gdje u auto ulazi i peti član Goran Rnjak (SOSvMihovil).

Na parkingu ispred Kite našli smo se pred smiraj dana. Mala kolona uskoro curi preko Pješčare, Vrata percepcije i Grlića na donju etažu. Tragovi skore akcije spašavanjaočiti su. Preko Šibenskog kanala i Divljeg zapada pravi je mali put. Uz malo rada dobili bi turističku stazu. Oko 23h našli smo se na Trulom bivku. Kratko vijećanje i nastavljamo put kroz Nebozemlje ka bivku u Lego dvorani. Ovaj bivak prvi put je postavljen na prošloj akciji koja zbog nezgode na kraju nije imala istraživački karakter. Sam bivak nalazi se na 580m dubine , a od ulaza je udaljen 5-6 sati spuštanja, hodanja i provlačenja.

Nakon prijeko potrebnog odmora krećemo u Francuza gdje nastavljamo s postavljanjem i crtanjem. Marin se dobro namučio u potrazi za pogodnim mjestima za postavljanje sidrišta. Talog sedimenta na stijeni debeo je i po 20cm, tako da je prije postavljanja sidrišta uvijek morao kopati. Količina vode koja protječe po meandru daleko je manja nego prije godinu dana kada smo bili ovdje. Vlak po vlak i  stižemo na dno, svojevrsni kraj...nema više. Dubina je oko 735-740m ali na žalost ovaj podatak do daljnjeg nije moguće potkrijepiti jer je nacrt ostao u jami prilikom popisivanja opreme. Nastavak jame, ispod Francuza, odnosno do dna, dobio je ime Metuzalem.

Voda se na dnu gubi sitasto kroz šljunak, a prilika za napredovanje dalje ne postoji na samom dnu. Na vrhu zadnje 30m-arske vertikale je bočni, fosilni kanal do kojeg bi trebalo dosta prečkati i penjati al...prije treba napraviti druge izglednije perspektive za prodor dalje. Samo dno izgrađeno je od metar visokih, blatnih stalagmita.

Kratko vijećanje i ...Marin i Antonio Plazibat kupe transport i vraćaju se na 600m dubine istraživati bočni kanal, dok Davor, Frane i Vjetar raspremaju. Dakle, dno je raspremljeno do kanala koji su radili Marin i Antonio. Kanal su nacrtali u duljini od 101m, dali su mu ime Dugo polje, a i nastavlja se dalje.

Višak konopa i ostale istraživačke opreme izvlačimo do kanala Bijelih zastava i vraćamo se u Lego bivak na spavanje. Nedjelju koristimo za izlazak koji je potrajao oko šest sati, tako da smo vani oko 18h. Slijedi tradicionalno Velebitsko pivo u Gračacu i lagano klackanje kućama na vidanje rana i izvlačenje vlage iz kostiju.

...a rezultati...

Kita ide dalje ;)


  13.07.2012, 20:52

  Goran Rnjak - Vjetar