KG-DP 35.104 m iliti duljinski jubilej

Najveći jamski sustav u Hrvata prešao je 35 kilometara.Tako je Prvi svibanj (27.4.-1.5.2018.) donio novih 464 m, od početka godine u 4 istraživanja gotovo 800 m i eto 35 km iliti 35.104 metra.

Ako ćemo računati svakih 5 kao kod godišnjica, to bi valjda trebao biti nekakav duljinski jubilej.

Za prvomajskih praznika u Kiti su bile dvije neovisne ekipe. Prva, velebitaška (Ana Bakšić, Tea Selaković, Marina Grandić, Stipe Vicković, Pava i Ana Vidić) je ušla 27.4.2018. u petak, u kasnim noćnim satima i prespavala u bivku pod Grlićem da bi ujutro nastavila prema Trulom bivku i prionula istraživanju dijelova Kite u Velebita, upitnika po Auspuhu i jedne gotovo zaboravljene vertikale u širokom Snježniku. Vertikala se srećom pretvorila u perspektivni koljenasti niz koji je dobio radni naziv Neudate žene.

Za njihova povratka u okrilje toplih vreća u bivku u Kitu je u bivak pod Grlićem stigla druga standardna šibenska ekipa (A&T. Barišić, Jure Šarić) pojačana jamarom, povratnikom iz zlatnih makarskih speleoloških vremena, SOB-ovcem Tončem Viskovićem. Tako su se u različitim bivcima našle dvije neobične ekipe; jedna sa 83% žena, a druga sa 75% članova rođenih 1965.

Bilo je naravno riječi da radimo skupa i veselimo se zajedničkom druženju u prostranom Trulom bivku, ali rad u Kiti ima neka svojstvena pravila. Tri radne ekipe mogu u trenu „progutati“ cijelu hrpetinu užeta, „željeza“ i struje iz baterija. U dugogodišnjoj partiji kitaškog šaha šibenska ekipa je izvukla dio opreme iz Ramiza II i raspodijelila je u dijelovima Kite bližim Mudima Labudovim, u nadi da će se kod igranja utakmica po tom dijelu neki nabijeni balun baciti  dalje prema jugu. Dok se prolazi tim dijelovima studiozno se promatra strujanje zraka, uočavaju detalji na starim nacrtima i intenzivno razmišlja o potrazi za rješenjem enigme zvane spoj sa Mudima.

U nedjelju su Velebitašice nastavile s rješavanjem Neudatih žena koje su dobile odvojak, penj nazvan Rastavljene žene koji se penje iznad razine S Nježnika. Na gornjoj i donjoj strani novih kanala ostali su perspektivni upitnici. Mihovilsko – Sobovska ekipa je krenula skupiti koji metar nacrta u džep da bi nastavili prema Airconditionu, međutim davno ostavljena 12 –metarska vertikala u Ireninim igrarijama se pretvorila u splet horizontalnih kanala sa dva nizvodna meandra u kojima treba teža maca za dalje. Tonči se u jednom trenutku bez kacige provukao u široki kanal prema Zlim picama. Skupilo se novim 178 m nacrta spleta nazvanog Isskompleksirani prstenovi. Pri povratku u bivak nije se ni znalo da se skupa sa 250 m novonacrtanog u Kiti u Velebita dobrano prebacilo 35 km.

U ponedjeljak su Dalmatinci otišli na vrh Ludih sedamdesetih dide Vladimira raspremiti veliki penj prema Kaprijancu i Sheldonu, pa je ponovo opremljen ulaz u Magarušu i nacrtana dvoranica pod ulaznom prečkom, ukupne duljine 36 m, u čast makarskog prvijenca u Kiti nazvana SOBičkom. Potom je ispenjano 25 m kamina gdje se očekuje nastavak istraživanja nekom drugom prilikom. U povratku je nestala rukavica na ulazu u Šibenski kanal ukazala na prolazak Zagrepčana s kojima je dogovoreno zajedničko druženje u Bivku pod Grlićem zadnje večeri prvomajskih praznika. No u bivku je ostala poruka da su Velebitaši već dobrano potrošeni višednevnim boravkom i radom u podzemlju oko podne krenuli vani. Osim poruke u bivku su se našli i njihovi uredno složeni i sistematizirani radni nacrti koji su rekli da bi jubilej mogao biti tu.

Tako je Prvi svibanj donio novih 464 m, od početka godine u 4 istraživanja gotovo 800 m i eto 35km ili precizno 35.104 metra yes.   


  02.05.2018, 13:59

  Teo Barišić

 

FOTOGALERIJA

Crna Gora 2017

  26 fotografija

 

FOTOGALERIJA

KG DP 33.480 m

  39 fotografija