KG DP 31.493m iliti S Nježnik i Kitarovićka

Ukupna duljina Jamskog sustava Kita Gaćešina – Draženova puhaljka sada je 31.493m i negdje je na 136. mjestu najduljih jama na svijetu.

Uobičajeni vikend u Kiti. Petak 22 sata. Zvonimir. Malo je kasno. Put na Kitu je za k…Napunit ćemo Mihovilov kombi Velebitašima koji idu u dvije ekipe istraživati Munižabu, a pročelnik će sa Stipom s nama. Možda bi bolje bilo reći da mi; Ana, Nada, Aida i ja idemo s njima. Zadnji put su povukli poligon preko novopronađenog kanala – sve skupa 448m u 19 vlakova s onim lijevo- desno po 15-20m. Koja prilika za dat ruku za crtanje i pogledati to novo čudo iznad Vjeverice!

Na parkiralištu pred Kitom kombi ne pali. Guramo naprijed pa natrag. Trebam ga vratiti u Gračac odakle će mihovilovi planinari sutra na Bunovac i dalje na Vaganski. Iz Gračaca ponovo natrag Jeepom.

Plan je u nedjelju izaći ranije da svi stignu na glasanje. Ulazimo u Kitu na početku najljepšeg dana za gledati televiziju u Hrvata. Dan izborne šutnje, sumnje, smutnje. Nižu se vertikale, što pričati, pa glonđe, provlačenja sve u ono gluho doba noći izvan svih metaboličkih procesa. U 4 stižemo u bivak, meni i Aidi prvo spavanje u Trulome.

Nimalo začudo, svi propadaju u brzi san. U 09.45 počinje žamor i odluka da moramo van iz vreće ako mislimo išta napraviti. I onda gore uz prečku sa -330 na -260. Marijan i Stipe će lijevo u Minđanu gdje su užetom izbili iz gornjeg kanala pa će opremiti nastavak vertikale prema dole i onda crtati prema gore, raspremiti i osloboditi tehniku za dalje. Mi ćemo po poligonu.

Novi prostori najviše nalikuju dijelovima Šibenskog kanala ili Divljeg zapada. Nižu se dvadeset do trideset metara široke dvorane sa mnoštvom ogromnih kamenih blokova. Sa strane vertikale (Aida je primijetila uglavnom desne) i visoki kamini za koji će još godinama mamiti buduće istraživače. Blokovi su posuti sitnim bijelim kristalima kalcita i na suženju kanala promjera desetak metara stječemo dojam da je posut pršićem. Nakon nekoliko sati crtanja eto nas do kraja poligona. Kraj je zarušen sitnim kršljem i monstruozni kanal staje. Ana se preko Aidinih leđa penje u manji meandar u boku dvorane, Nada istim putem za njom i nakon dvadesetak metara nailaze na manju vertikalu. I tu struji zrak, ali ta je struja neznatna prema onoj koju smo osjetili na punom profilu kanala. Glavna zračna struja dolazi ipak iz nekog drugog otvora, možda neke od zagonetnih vertikala koje smo ostavili za sobom. Crtamo još nešto manjih odvojaka i negdje pri izlazu nailazimo na Marijana i Stipu koji izlaze iz Minđane. Prolazi osam i dosta nam je. Idemo nizbrdo prema bivku na toplu juhu i taggliatelle.  Dva sata kasnije stižu i Velebitaši.  Opremili su i snimili još jednu manju vertikalu kod Obeliska. Zbrajamo što smo napravili. Preko pola kilometra nacrta je na papiru. To je to.

Kalcitne  tvorevine u kanalu koje liče na prvi snijeg zaslužne su za novi naziv u jami, a kako u Kiti gotovo ništa nema normalni naziv tako novi veliki kanal dobiva ime S Nježnik. Nekako smo spominjali da vertikale zaslužuju ime ženskog roda pa tako u Kiti imamo Razvratnicu, Paranoju, Ludicu, pa novu vertikalu u Kiti u Velebita koja spaja Minđanu i S Nježnik nazivamo Kitarovićka.

U nedjelju smo bezobrazno spavali do 10, malo nadoknadili izgubljeni san prošle noći tako da smo do 3 i po popodne već naložili vatru na parkiralištu pred jamom. Munižabaši su došli još kasnije. I njih je uništila prva noć. Istražili su novih pedesetak metara.

Počinje cirkus sa prijevozom. U Gračacu spoznajemo da osim što se kombi ne da upaliti bez produžnog kabela ili guranja, napon se srušio do te mjere da su svjetla slaba za sigurnu vožnju. Srećom tu su snažni Scurioni i Jeje i ubrzo ekipu spuštamo do Zvonimira i njihovih automobila. Vele da sad neće moći kukati na novu vladu jer su propustili da izaberu bolje. Mi kriomice točimo kombi kojeg ne gasimo na pumpi i brišemo dalje prema Prezidu. Tu nas obilazi auto sa BiH tablicama koji vide da imamo problema sa svjetlom pa lagano voze ispred nas i svijetle nam do križanja prema Zadru. Srećom, gužva na cesti je mala i šašava vikend avantura uskoro završava u Šibeniku.  

Ukupna duljina Jamskog sustava Kita Gaćešina – Draženova puhaljka sada je 31.493m i negdje je na 136. mjestu najduljih jama na svijetu.   


  09.11.2015, 22:33

  Teo Barišić