Duljina Kite Gaćešine: 20484 m. Dubina -580 m.

Duljina Kite Gaćešine: 20484 m. Dubina -580 m.

Kita Gaćešina Generalna proba za povijesni trenutak

Sedamnaest veličanstvenih iz dvanaest speleoloških udruga:

Marin Glušević i Katja Milišić SO Mosor - Split, Jure Ćatipović, Mario Špar iz HPD Kozjak - Kaštela, Marko Prelas i Toni Kovačić iz SO Imber - Omiš, Domagoj Tomašković iz SK Samobor - Samobor, Branko Jalžić iz SO Željezničar i HBSD - Zagreb, Ive Alviž SO Sv. Mihovil – Šibenik i SO Velebit - Zagreb, Kardi Županići iz SD Istra - Pazin, Valentina Lipovec iz SU Kraševski Zviri - Ivanec, Ronald Železnjak, Ana Bakšić, Tea Selaković, Marko Rakovac, Đuro Kuzumilović iz SO Velebit - Zagreb, gost iz Francuske Johann Culot, okupilo se 13.10.2011. u Kiti s namjerom nastavka istraživanja u najdubljim dijelovima jame. Konačno smo uspjeli krstiti Truli bivak, odnosno stići do njega u neko razumno doba noći sa petka na subotu. Razvuklo se to zbog velikog broja ljudi, a i malo lutanja putem. Truli bivak se pokazao vrlo udobnim, ali uz sitne dorade biti će savršen.

U subotu, nakon podjela u grupe, spustili smo se iz Trulog bivka u Nebozemlje, ali smo zapeli u Pješčanoj oluji u uskom prolazu. Konačno smo oko 11 sati počeli istraživati. Četiri crtačka tima tijekom popodneva nacrtala su ukupno 585 m kanala. Dosegnuta je najniža točka u jami na -580 m, te je pređeno 20 kilometara duljine.

Povijesni je to trenutak, samo s malom zadrškom. Nacrtano je 20484 m kanala i nedostaje još 86 m da se prijeđe duljina Postojnske jame. U Kiti je prođeno još barem 300 m kanala koji još nisu nacrtani, a kad se to u idućoj akciji nacrta ona će postati najdulja u Dinarskom kršu.

Ovi su dijelovi već prilično udaljeni pa se traži mjesto za novi bivak. Vikend istraživanja postala su sve napornija pa će se za nastavak istraživanja trebali planirati ulazak na više dana.


  17.10.2011, 09:07

  Aida Barišić