Blagdan u Kiti iliti nova duljina KG-DP 27.383 metra

Blagdan u Kiti iliti nova duljina KG-DP 27.383 metra

Nacrtano novih 228 metara i nova duljina sada iznosi 27.383 metra

14.8.2014. –  četvrtak, kasno predblagdansko popodne petorka Odesa Gatara, Marijana Klisović, Zlatan Trokić- Zlajo i A&T Barišić pune Kangoo-a – kava/piva – Obrovac – teme razne – put zajednički…prije sumraka do prakirališta…oblačenje..opremanje..niski start..idemoooo! Na Percepciji Teo prepakira užeta i ide dalje. Aida uzima još jednu transportu s još užeta (ah nikad ih dosta) – ekipa lagano ide niz. Ispod Grlića (vertikala od 100m iznad Bivka) na drugom sidrištu već deset godina prilikom spuštanja gledamo impozantni veliki ulaz u vjerojatno paralelnu vertikalu koja se spaja s Dvoranom ali uvijek ostavljamo i kažemo – doći će i to na red! I došlo je na red J. Teo oprema, dovikujemo se, povremeno se i vizualiziramo (sad je tu sad je tamo). Čuje se bušilica! Taj zvuk veseli! Ekipa stiže u Bivak a i Teo pristiže. Šta ima šta ima? Dakle, paralelna vertikala s još nekoliko upitnika za penjat, spajanje na policu iznad prvog sidrišta (gdje uvijek curi) ulazak u kanal koji vodi prema Bivku ali pofalilo užeta koji metar. Crtanje se ostavlja za zadnji dan…jupiii dobar početak! Klopa različitih smjerova – od tradicionalne začinjene pojačivačima okusa do eko natur etc…spavanje…tu smo!

15.8.2014. – petak, Blagdan Velike Gospe – jutarnje buđenje – kava baš ne prolazi – topla CeDeVita prevladava. Plan za danas – napasti Blatančića do kraja (istraživanje 5.6.7.2014., zastali na početku slijedeće vertikale/meandra bez užeta), nacrtati, raspremiti a onda ćemo već vidjeti što dalje. Zlajo, Odesa i Aida kreću (opremiti i pripremiti), Teo i Marijana će lagano. Uz penj do Šibenskog, u Zapadni, Otomansko i umjesto skrenuti u Farmville, Aida povela ekipu sve do Trulog bivka, povratak nazad i još jedno povela ekipu do kraja FV…upoznajte Kitu da bi je više voljeli!...konačno svi u Blatančiću (blato žitkog sastava koji te obavija kao čahuru, oprema se niti ne vidi a voda teško i nikako pere – jedino pomaže lagano puljanje! Zlajo oprema, za njim T&A a cure ostaju vertikalu iznad. Vertikalni meandar 15 tak metara dubok taman za proći širine sa oštrim ispranim vodom zubcima taman korduru pofucat završava curenjem vode u neprohodni uski niski meandar (inače za razliku od vertikala iznad ovaj je bez blata). Dva metra ispod prvog sidrišta T nailazi na ulaz u kanal, na uskoj polici se skidamo sa užeta i ulazimo u koraloidni kanal koji vodi do par metara isto takvog skoka kojim ulazimo u dvoranu (10 puta?) – jupiiii – nema piramida novo jeah…jedan kanal ispod skoka….penj par metara gore..T ulazi…nema piramida i opet jeah…ali Evo piramida!....i da zaključimo…iz Blatančića smo se spojili u Facebook (a jesmo face J ). Daljni plan je – A&T će nacrtati vertikalu, Zlajo i Teo nastavljaju crtati novo, Aida rasprema i sa curama ide prema Zapadnom i tamo bi se opet ekipirali…tako i bi…ostavljamo transportne sa užetima i opremom na izlazu iz FV i krećemo prema Zapadnom..taman na vrime svi zajedno…procjena nacrtano 100 metara…dobro jako dobro! Povratak u Bivak, večera, druženje, dojmovi, planovi, nešto maligana, vreće…i opet dobar dan – baš blagdanski!

16.8.2014. – subota, ovaj put više čaja kava u tragovima. Danas se kupi oprema koju smo ostavili i idemo raditi vertikalu u boku Starog tavana (iza Trulog bivka). Dok Zlajo oprema i ruši krušljivo neugodni materijal, svi ostali sudjelujemo u skidanju blata sa kompleta od prijašnjeg dana. Akcija uspjela a i Zlajo veli da ide dalje. A i T kreću za Zlajom, a cure obilaze okolicu, stavljaju užeta ispod nakapnice kraj Trulog da se isperu…Neobičano krušljiv ulaz vodi do vertikalnog opret meandra, polica puna materijala, a između velikih glonđi nastavak dalje..ulaz u opet oštro ispranu vertikalu, voda curi, dolje malo jezerce, šljunak, dolazi s boka voda, jedan penj, kamin, strujanje zraka, izgledom bunarastog tipa s neobičnim oblicima…od jednog do par centimetara kamen?blato? šampinjonski klobuci…djelo vode?..zapažamo da se vjerojatno voda zna dignuti i skoro do dva metra koja se priliva preko tog penja i opet negdje nestaje….po povratku T crta a A paralelno rasprema.

U Trulom lagani odmor, ostavljamo oko 60 tak m ukrajinca i idemo prema Bivku. Teo predlaže da pogledamo također jedan upitnik u Šibenskom kanalu (20 tak metara od ulaza u Zapadni niz Šibenski – isto široki visoki portal iz koje dopire zvuk vode a kojeg nikad nije pogledan). Cure odlučuju vratiti se u Bivak nešto skuhati. Zlajo tehnički penje nekoliko metara i dolazi do prevoja- prve informacije  – sve je blatno, tamno, veliko idemo dalje…i tako eto Ramiza II…o jeah opet dobar dan…spuštamo se vertikalno desetak metara..dolje voda…neobični brežuljci spoj kamena blata i djelovanja vode….gore treba prečkati i vidi se kanal…dolje razbiti dvije glonđe koje zatvaraju 2 ipo metra kosog kanala iza kojeg ide veliki prostor meandarskog tipa (i čini se bez blata!)…a gore tučemo laserom 30 m!...dolazna vertikala….tako blizu Bivka a tako dobro!....crtamo..dio se rasprema – uže ostaje….za drugi put. Povratak u bivak, doček s toplom super cedevitom, kuhanje tagliatela sa dodacima…druženje..spavanje i dogovor…sutra dizanje u 6!

17.8.2014. – nedjelja – aaa šest, šušur, ne jošššš….glavinjamo po bivku…doručak..spremanje..dogovor…Teo ide prvi preurediti jedno sidrište i crtati sa Zlajom, a cure idu prema van. Uskoci i iskoci kroz Grlić…momci nas sustižu…puf pan…vani sunce..bura…onaj trenutak kad se osjećaji miješaju – vani je super ali..i doli je super…opet parkiralište…..dva auta KA registracija…Jela je poveo KA ekipu u Munižabu..dogovor da ćemo se s njima naći na pivi otpada jer se nismo susreli…raspremanje pakiranje….Benkovac…Pape – pizza-piva…kući….do drugog puta!

I za kraj – KG – DP u brojkama:

228 metara istraženo i nacrtano

27.383 metra nova duljina KG – DP

1.025 metara nacrtali članovi SO HPK Sveti Mihovil u 6 ovogodišnjih istraživanja!

I 5.8.2014. napunilo se punih 10 godina sustavnog istraživanja!!!

Žuta boja-novi kanali


  20.08.2014, 08:23

  Aida Barišić