Vrijedni planinari HPK “Sv. Mihovil“ dovršili još jednu planinarsku stazu u našem Gradu

Sama duljina kružne staze iznosi 25,3 km, a ukupno vrijeme potrebno za šetnju cijelom kružnom stazom je oko 7 sati hoda.

Svestrani članovi HPK „Sv. Mihovil“ iz Šibenika, pored raznih specijalnosti kojima se bave, a među kojima je osim planinarenja i speleologija, slobodno penjanje i vodička služba, uredili su, očistili i obilježili planinarskim markacijama (markirali) stazu u zaleđu Šibenika.

Novoosnovana sekcija markacista Kluba HPK „Sv. Mihovil“ zadnja 4 vikenda proveli su uređujući planinarsku stazu na način da su prvo odredili rutu i izvršili predmarkaciju, zatim očistili i markirali stazu sa svim potrebnim putokazima, te konačno napravili gps trag cijele kružne staze. Sama duljina staze iznosi 25,3 km, a ukupno vrijeme potrebno za šetnju cijelom kružnom stazom je oko 7 sati hoda.

Staza počinje u gradskom predjelu Šubićevac na križanju ulica Bana Josipa Jelačića i Put Luguša kod Kuglane. Nakon 200 m hodanja ulicom Put Luguša staza skreće lijevo te blagim usponom kroz šumarak stiže se u podnožje brda Luguša kojeg zaobilazi njegovom lijevom padinom. Dalje staza vodi kroz ograde i suhozide te prelazi preko ceste Dubrava-Šibenik i ulazi u selo Jurasi. Na kraju sela put vodi kroz šumu na prijevoj i stiže se do sela Mihaljevići te se prolazi ispod autoputa. Uspon se nastavlja prema prijevoju Ploča između brda Debeljak i Trtar. Na samom prijevoju staza zakreće desno na Trtar prema vjetroelektranama i uspinje se na vrh Orlovača (494m/nv) te nastavlja dalje do vrha Krtolin (503m/nv). Tu počinje spuštanje do sela Danilo Biranj zaseok Rončevići te se prelazi preko ceste Dubrava-Danilo Biranj i nastavlja dalje stazom kroz krš ispod autoputa do zaselka Junakovići. Putem kroz suhozide stiže se do zaseoka Šišak, pa prelaskom preko ceste Dubrava-Podi  dolazi se do planinarske kuće “Alati”. Od kuće se dalje nastavlja kroz borovu šumu i izlazi se  na predio Vršine gdje se prolazi kraj crkve Sv. Mihovila. Uskoro se dolazi na prijevoj Dumbočica i slijedi uspon na brdo Kamenar gdje se nalaze telekomunikacijski uređaji i antene. Sa vrha slijedi spust do polazne točke.

Kružna staza osim planinarima, može poslužiti svim građanima našeg Grada i Županije koji žele na zdrav i koristan način kroz šetnju upoznati ovaj dio naše županije.


  22.03.2016, 11:56

  Branka Ivas