+385 98 167 7859   •     hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Vile Mihovilke i vilenjak na Kleku


  22.03.2021, 07:12   •     Vile Mihovilke

 

Odlazak na Klek, bajkovitu planinu punu legendi, kolijevku hrvatskog alpinizma, inspiraciju naše najveće bajkopričalice, a sve u čast slavnoj Dragojli.

 

 

Novogodišnji bal  je 2021.godine bio ponešto drugačiji od svih dosadašnjih, obilježen strahom od Stožera, bez crvenih svečanih haljina, bez glasne muzike i plesa, bez potoka alkohola i pijanih pjesama. Vile Mihovilke i jedan vilenjak tu su noć dočekali u kolibici Zlatibor Prgin, među ledenim ukrasima Zime uz peć i miris sarmi. A srimarske Dragojle s pojačanjem u ranu su zoru krenule u visinu, prema vrhu Hrvatske gdje su ih vile dočekale. Tamo je pao i dogovor za jednu priču za Dan žena i odluka da se ide, dogovor koji se nije smio iznevjeriti. Odlazak na Klek, bajkovitu planinu punu legendi, kolijevku hrvatskog alpinizma, inspiraciju naše najveće bajkopričalice, a sve u čast slavnoj Dragojli.  I tako..

Jednom, ne tako davno, deset bajnih vila, njihov vilenjak i dva pratitelja (Čiki i Pipi) nakon olujne i kišovite noći, odlučiše probuditi diva zvanog Klek, što je usnio kameni san, opijen magijom boga Volosa, a u ratu divova i bogova zbog hrane. Naime bogovi su divovima u prošlosti pojeli svu hranu, radi čega se divovi pobuniše, a silni  junak, div Klek, vođa pobune, bi skamenjen. Kako bi bog Volos dopustio vilama prolaz do diva, vile ga podmitiše božanskim sarmama. Udobrovoljen sa četiri slasne sarme, na posteljici od pirea, koje mu je vila Anka ponudila, podario nam je prekrasan sunčan dan i dozvolio ulaz kroz Vituniju u čarobnu šumu. Putem su nas pratili daždevnjaci, visibabe, božuri i kukurijeci, jaglaci i ciklame, te drugi čuvari šume. Iako je vilama bog Volos dopustio ulazak, njegove vjerne sluge, trolovi kupusnjaci su čitavo vrijeme radili smicalice, kako bi odustale od nauma. Na svakom putokazu su pisali krivo vrijeme, stazu su uneredili blatom, Čikija na kratko odveli u nepoznato, skrivali su naočale i bacali su čini hladnim vjetrom. To nije obeshrabrilo hrabre vile, koračale su hrabro, vedro, lepršavo i nestašno satima. Kada su ugledale dvije stijene, Klečice, nisu znale da li su to divova stopala ili pak skamenjena muškost.  Gotovo su se posvađale u dogovoru da li da ga bude na način da ga škakljaju ili udare nogom. Dogovor je pao da se ide dalje, ravno prema divovskoj glavi junačine Kleka. 

Došavši do skamenjene glave, udari vjetra su ih šibali i tjerali, no nisu ih odgovorili od nauma. Stepenicama sastavljenim od otpada s HŽ-a penjali su se ravno prema njegovoj frizuri, kako bi mu u uho šapnule svoj naum i želju da ustane, probudi se i vrati magiju u pandemijski svijet. Klek ih preduhitri i zagrmi kamenim glasom: „Što ste došle vile bajne? Budan sam ja odavna, Dragojla je već bila ovdje i bosonoga me podraškala po Klečicama. Od tada sam budan, ali snen i uživam i meškoljim se pod vašim koracima.“ Ispratio ih je pahuljicama, ogrnuo se plahtama od snijega i nastavio sa svojim stoljetnim snom. Zadovoljne vile zaključiše kako je Klek zadovoljan, a da će one morati pronaći novu avanturu.

 

 
0
KOMENTARI:


 


HPK Sv. Mihovil, Šibenik   •   Bana Josipa Jelačića 28, 22000 Šibenik   •   OIB: 91280208813   •   IBAN: HR3623900011199001673 Hrvatska poštanska banka d.d.   •   TEL: +385 98 167 7859   •   E-mail: hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Izrada i dizajn: MEDIAN kreativna rješenja