+385 98 167 7859   •     hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Skup speleologa Hrvatske 2019. Pazin 22.-24.11.


  02.12.2019, 13:37   •     Sanja Lelas

 

Deset Mihovilaca na godišnjem okupljanju speleologa HR i šire.

 

 

Da će se ovogodišnji skup održati u Pazinu znali smo još od prošle godine i to se nije smjelo propustiti! Teo i Aida Barišić krenuli nešto ranije sa autom zbog izložbenih obveza i postera, nas sedam (Jure, Hrvoje, Božo, Lovro, Jelena, Anka i Sanja) nešto kasnije a na pola puta pokupili Frfa i Malog Davida! Do Senja se nije ni stajalo, ni pričalo a nakon Senja se nismo gasili! A Vjetar je ko vjetar pristigao s familijom dok je Tonči dojedrio iz Makarske.

Pazin-predivan mali grad od nekih oko 8000 stanovnika, smješten u sredini Istre sa nizom kulturnih znamenitosti i nemalim brojem prirodnih bogatstava. Stari dio grada je smješten nad strmim liticama ispod kojeg se nalazi ponor rijeke Pazinčice tvoreći tako geološki fenomen poznat kao Pazinska jama (..nismo je posjetili zbog vremenskih neprilika, kiše, blata i visoke razine vode na ulazu). Umjesto jame posjetili smo nezaobilaznu utvrdu Pazinski Kaštel u kojoj je smješten bogati i vrijedni Muzej grada Pazina te Etnografski Muzej Istre.

Vratimo se na Skup speleologa Hrvatske na kojem je sudjelovalo više od 300 speleologa iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Italije i Austrije, gdje su predstavljali svoja najnovija istraživanja, razgovarali o zajedničkim temama. Nakon okupljanja, registracije i smještaja, glavni dio programa počeo je u subotu(a sve se događalo u školsko/gradskoj sportskoj dvorani). Skup je otvorila Mirjana Galant zamjenica pazinskog gradonačelnika, biologinja, koja je sudionicima zaželjela plodonosan rad ističući značaj njihova istraživanja te doprinos speleologije u zaštiti okoliša koji je nažalost sve ugroženiji.

Prvi blok predavanja bio je posvećen Speleološkim ekspedicijama i istraživanjima u Hrvatskoj. U tom dijelu predstavio se naš klub SO HPK Sv. Mihovil, Teo Barišić, Aida Barišić sa radom: JAMSKI SUSTAV CRNOPAC-MEĐU 100 NAJDULJIH NA SVIJETU. a u šestom blok predavanja bio je posvećen Znanstvenim istraživanjima i stručnim aktivnostima u špiljama. Pa je naša Jele Mandić predstavila rad: Nuša Cukrov, Marija Marguš,  Ana Mijić, Teo Barišić, Aida Barišić, Jelena Mandić, Mate Protega: ISTRAŽIVANJE KVALITETE VODA SPELEOLOŠKIH OBJEKATA NA PODRUČJU ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE

Zidovi dvorane bili su prekriveni velikim posterima 16 kvadrata Hibrida (Teo Barišić, Božidar Branica, Darko Bakšić, Lovel Kukuljan, Ruđer Novak, Matea Talaja, Dalibor Kušić: JAMSKI SUSTAV CRNOPAC, MUNIŽABA I MUDA LABUDOVA – HIBRIDNI SPELEOLOŠKI NACRTI U MJERILU 1 : 1000, PAUS MAPE 1: 500., kao i sa dva postera Teo Barišić, Jure Šarić: SPELEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U ŠIBENSKO – KNINSKOJ ŽUPANIJI I NEŠTO MALO ŠIRE).

Tijekom cijelog dana mogli smo razgledavati razne postere, izložbu selektiranih fotografija (glasati za iste) ili za uspomenu kupiti neki prigodni suvenir u ovom slučaju maice raznog i originalnog dizajna, pokoji časopis...

Na kraju dana zabavni program otpočeo ispred Lovačke kuće Speleo-poligonom a završio u Indians Moto Clubu uz dobru glazbu, ples i nezaobilazno druženje! ..tu i tamo nešto se i popilo..hahaha..čisto radi žeđi!!

(..u petak naveče nas Pazinski bajkeri spasili od gladi koju davno nismo upamtili, u ponudi su imali takve ćevape, koje je nećete virovati, jela i naša Jela-vegetarijanka)

 

 
0
KOMENTARI:


 


HPK Sv. Mihovil, Šibenik   •   Bana Josipa Jelačića 28, 22000 Šibenik   •   OIB: 91280208813   •   IBAN: HR3623900011199001673 Hrvatska poštanska banka d.d.   •   TEL: +385 98 167 7859   •   E-mail: hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Izrada i dizajn: MEDIAN kreativna rješenja