Rođendansko jamarenje u Rogoznici, četvrti put

Bilo je to još jedno u nizu istraživanje i crtanje speloloških objekata u okolici Rogoznice u režiji Mihovilovih speleologa koje je započelo 1994. g sa jezerom Zmajevo oko (Bižotova buža). 

Nakon dvije sušne godine, članovi rogozničke podružnice HPK Sv. Mihovil ponovo organiziraju akciju istraživanja i izrade nacrta speleoloških objekata na širem području Rogoznice. Ovaj put se selimo sjeveroistočno, na područje općine Marina. Točnije na područje Vinovca i Blizne Gornje. Radi se o jamama koje je istražio Tonči Rađa i obje ponosno nose Špiljarevu pločicu na ulazu. A kako imamo informaciju da nema nacrta, valjalo bi ih i nacrtati. Na akciju je stiglo čak 8 članova SO-a. S obzirom da je ekipa bila manje iskusna, odlučujemo se da ćemo ići svi skupa, kao jedan tim.

Prva na redu je bila Gajina Ćaleta u Vinovcu koja se nalazi usred prekrasno uređenih maslenika. Ulaz u jamu je zakrčen kamenjima, ali je prohodan otvor širine i duljine 50cm koji se nakon „koljena“ pretvara u čistu vertikalu. Opremam jamu, a Jelena i Viljac su radile topografsko crtanje. Jama je poprilično vertikalna te je duboka 28m. S obzirom da je na dnu bilo poprilično malo prostora a rubovi jame krušljivi, odlučujemo da više nitko neće ulaziti jamu osim njih troje. Oko 14h završavamo sa jamom i selimo se na drugu lokaciju, Blizna Gornja.

Tu nas čeka Jama kod Blizne. Jama se nalazi u polju koje je poprilično zaraslo ali ipak nalazimo put. Ja ponovo opremam a ovaj put će Robi preuzeti dasku za crtanje a Marica će asistirati. Ulaz je duguljastog oblika, djelomično zatrpan ali ipak dovoljno prostran za ulazak. Nakon 4 sidrišta, spustili smo se na sredinu kosine koja je zapravo hrpetina smeća. Bilo je tu svega i svačega. Naročito kostiju od životinja. Još jedna smećarka u nizu sa lipim ukrasima. Zaista se nadam da će s vremenom mentalitet ljudi doživiti katarzu i prestati sam sebe trovati. Ovaj put u jamu se spuštaju Luce, Marija i Doris. Nakon fotosešna jedno po jedno izlazimo vani. Vani je već pa mrak a s njime je pala i temperatura, tako da smo se brzo poželili vratiti nazad u jamu.

Oko 18h se vraćamo u Rogoznicu di nas čeka još uvik topli fažol i ledena zaslužena piva. Bilo je to još jedno u nizu istraživanje i crtanje speloloških objekata u okolici Rogoznice u režiji Mihovilovih speleologa koje je započelo 1994. g sa jezerom Zmajevo oko (Bižotova buža).

Nadamo se da će se lipa tradicija nastaviti. Hvala svima koji su nam došli i ulipšali naš sedmi rođendan yes!


  17.01.2023, 08:21

  Tekst: Mario Gverić Foto: Antonia Viljac i Marica Berić

 

FOTOGALERIJA

Crna Gora 2017

  26 fotografija

 

FOTOGALERIJA

KG DP 33.480 m

  39 fotografija