Održan stručni seminar o opremanju speleoloških objekata

Nas troje članova SO HPK Sveti Mihovil smo bili sudionici seminara: Mario, Jelena i Miro.

U razdoblju od 18 .- 19.02. 2023., na području Vrdova, održan je stručni seminar o opremanju speleoloških objekata u organizaciji Komisije za speleologiju HPS, a pod pokroviteljstvom Komisije za speleospašavanje HGSS. Voditelj seminara je bio Damir Janton, instruktor speleologije i pročelnik Komisije za speleologiju HPS. Domaćin seminara je bila Speleološka sekcija PD Sv Jakov iz Bitelića te je smještaj bio osiguran u planinarskoj kući Sv. Jakov u Vrdovu.

Nas troje članova SO HPK Sveti Mihovil smo bili sudionici seminara: Mario, Jelena i Miro.

Prvi dan smo vježbali izradu dvostrukih sidrišta u stijeni i korištenje prirodnih sidrišta, pristup vertikali i odabir pozicija za sidrište na stijeni. Nakon čitavog dana vježbi na stijeni, navečer su nas domaćini ugodno iznenadili s odličnim arambašićima za večeru yes.

Drugi dan smo vježbali devijator te izradu i raspremanje prečnice i to na način da jedna osoba postavi prečnicu, a druga rasprema. Nije bilo arambašića.devil

Tečaj se sastojao od malo predavanja i puno praktičnih vježbi, ponavljanja već naučenih lekcija i učenja novih. Čak su i iskusniji polaznici naučili nešto novo jer je tečaj bio koncipiran tako da su polaznici podijeljeni u male grupe s instruktorima, a onda bi instruktori zadavali polaznicima zadatke prilagođene njihovom znanju i iskustvu.

Sve u svemu, jedan jako dobro koncipiran tečaj na kojem smo dobili osnove za daljnji rad u postavljanju speleoloških objekata, sreli neke stare prijatelje i upoznali nove smiley.


  21.02.2023, 10:11

  Miro Protrka

 

FOTOGALERIJA

Crna Gora 2017

  26 fotografija

 

FOTOGALERIJA

KG DP 33.480 m

  39 fotografija