+385 98 167 7859   •     hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Održan seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata


  05.12.2017, 13:21   •     Teo Barišić

 

10 instruktora i 32 polaznika iz čak 13 speleoloških udruga je tijekom seminara kroz predavanja, praktične vježbe i radionicu razjašnjavalo složenu problematiku izrade i obrade speleološkog nacrta.

 

 

Od 1. do 3. dana prosinca 2017. u planinarskoj kući u Alatima u organizaciji KS HPS i HPK „Sveti Mihovil“ iz Šibenika održan je Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata. 10 instruktora i 32 polaznika iz čak 13 speleoloških udruga je tijekom seminara  kroz predavanja, praktične vježbe i radionicu razjašnjavalo složenu problematiku  izrade i obrade speleološkog nacrta.

Seminar je započeo okupljanjem sudionika u planinarskoj kući uz dobru atmosferu speleoloških tuluma da bi se u subotnje jutro sudionici seminara spustili stotinjak metara pod zemlju u iskopane dvorane napuštenog rudnika Boksita Kalun kod Drniša. Nakon demonstracije tehnika klasičnog topografskog snimanja speleolozi su podijeljeni u 8 timova koji su crtali rudnički labirint. Po završetku su ekipe koje su rabile bezpapirno crtanje ostalima demonstrirale rad ovim suvremenim tehnikama. Nakon praktičnog dijela uslijedio je povratak u bazu na topli tanjur bravetine sa kupusom, nastavak predavanja do 22.30 a potom i novo druženje uz glasnu muziku do kasno u noć.

U nedjeljno jutro je nastavljeno s predavanjem o obradi nacrta i speleološkim simbolima, nakon čega su se sudionici ponovo podijelili po timovima u kojima su radili u objektu da bi krenula radionica sa unošenjem podataka u računalne programe za obradu podataka, printanje poligona, prenošenje poligona i izrada nacrta na paus papiru olovkom. Na kraju su polaznici mogli usporediti klasične i suvremene tehnike crtanja, a KS HPS je svima podijelila brošuru Razvoj speleološkog nacrta kao i nacrte jama Stare škole i Nevidne vode.

Iako na popisu sudionika razlikujemo instruktore i polaznike može se reći da nije bilo nikoga tko nije naučio nešto novo tako da su svi ponešto profitirali.

Uz 42 sudionika, seminar je organizacijom i logistikom poduprlo još 7 speleologa domaćina HPK Sveti Mihovil tako da je sa 49 speleologa ovo bio jedan od masovnijih speleoloških skupova ove, kao i seminara i sličnih skupova posljednjih godina.

Citat jedne polaznice:

Ovaj seminar je trebalo nazvati "inspiracija na n-tu" - ko poslije ovoga ne bi pravo u spilju, jamu, rudnik...pa na igre bez granica sa svim mogućim programima za nacrte i mogućnostima koje nude...Uz ovakav savršen display cijele topografske znanosti, druženje s kolegama u pauzama vrvilo je još i predivnim pričama iz speleoloških ekspedicija, dragocjenim podacima o geologiji, biologiji, povijesti, nautici...Ma ovakvo blago od seminara može se samo opisati kao apsolutno neprocjenjivo!!! Jedva čekamo opet!!!

 

# Dokument: Format: Veličina:
Izvještaj s popisom sudionika pdf 265.94 KB

 

 
0
KOMENTARI:


 


HPK Sv. Mihovil, Šibenik   •   Bana Josipa Jelačića 28, 22000 Šibenik   •   OIB: 91280208813   •   IBAN: HR3623900011199001673 Hrvatska poštanska banka d.d.   •   TEL: +385 98 167 7859   •   E-mail: hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Izrada i dizajn: MEDIAN kreativna rješenja