Održan 18. Svjetski međunarodni speleološki kongres u Francuskoj 2022.

Od 24. do 31. srpnja 2022. u Poslovnom parku Savoie Tehnolac u Le Bourget-du-Lac, u Francuskoj, na južnoj obali jezera Bourget održan je 18. Svjetski međunarodni speleološki kongres u organizaciji UIS ( Union Internationale de Speleologie).

Od 24. do 31. srpnja 2022. u Poslovnom parku Savoie Tehnolac u Le Bourget-du-Lac, u Francuskoj, na južnoj obali jezera Bourget održan je 18. Svjetski međunarodni speleološki kongres u organizaciji UIS ( Union Internationale de Speleologie). Kongresi se odvijaju svake četvrte godine, a ovaj je kao i brojna druga događanja odgođen od prošle godine. Kako je zadnji bio u Sidneyu, 2017., tako je prošlo i devet godina od zadnjeg takvog skupa na europskom tlu.

Između 1.500 speleologa sa svih strana svijeta našlo se i tridesetak hrvatskih predstavnika koji su na skup došli sa kombijem HPS-a, dva službena vozila HGSS-a, te na druge načine – osobnim vozilima i avionskim letovima, a među njima i četiri Mihovilca – Ana Mijić, Jure Šarić, Aida i Teo Barišić. Većina hrvatskih predstavnika se smjestila u šatorskom naselju uz nogometno igralište.

Nakon službenog otvaranja i svečanog podizanja zastave u nedjelju 24. srpnja, je održan i prvi dio generalne skupštine UIS-a na kojoj je speleologe HR-a predstavljala zamjenica delegata Aida Barišić, usvojena su izvješća o radu vodstva UISa u proteklom razdoblju te primljeno šest novih država, članica UIS-a (sada broji skoro 60 država).

U ponedjeljak se započelo sa prvim prezentacijama pa je D. Grozić prezentirao primjenu LIDAR tehnologije u speleološkim istraživanjima Plitvičkih jezera. Tijekom popodneva je održan simpozij speleospašavanja koji su pratili prisutni HGSS-ovci, a na kraju je dana podrška mađarskom predstavniku Gyuli Hegedusu za postupak reorganizacije Komisije za speleospašavanje UIS čime je izabran za njezinog novog predsjednika.

U utorak je V. Butorac prezentirala Morfogenezu krškog sustava Crnopačkog masiva, dok je F. Šarc, koji je inače na pečalbi u Postojskoj jami u Sloveniji opisao prvu pojavu minerala cattiite u špiljama. M. Garašić je predstavio Međunarodne edukacijske speleološke ekspedicije dok su na simpoziju Krša, baštine i resursa prezentirana tema Azurnog sunca u UNESCO-vom Geoparku Vis. Po završetku predavanja održana je mala proslava 30-te godišnjice Europske speleološke federacije (FSE) na kojoj su predstavljeni mladi speleolozi iz europskih zemalja koji su dobili stipendiju za sudjelovanje na UIS-ovom kongresu u sklopu potpore FSE mladim naraštajima. Među njima je i naš Lukas Grbac Lacković. Pri dodijeli nagrada u raznim kategorijama naša Slavenka Baković iz SO PDS Velebit iz Zagreba je izrađenim predmetom od keramike osvojila prvo mjesto u kategoriji umjetničkih uradaka od keramike.

U srijedu je bio slobodan dan za izlete, a hrvatski speleolozi su penjali na okolnim sportskim penjalištima, posjetili neke špilje iz bogate izletničke ponude, ali i svima znani Chamonix sa prekrasnim pogledom na Mont Blanc, obližnje Chambery i Aix Les Bains sa krasnom srednjovjekovnim jezgrama te predivni Lyon na obalama Rhone i Saone čija je gradska jezgra sa amfiteatrom i kazalištem iz rimskim vremena upisana u popis UNESCO-ve svjetske baštine.

U četvrtak i petak su predstavljena speleološka istraživanja u jami Nedam i Crnopačkom masivu, a troje naših speleologa se iskušalo u prolaženju velikog speleološkog poligona na prigodnoj speleološkoj olimpijadi.

U subotnje jutro su hrvatski predstavnici (N. Šuica, T. Barišić) prisustvovali generalnoj skupštini Europske speleološke federacije, a navečer je odrađena grupna fotografija i službena gala večera koja se uz odličnu muziku i ples  produžila do kasnih sati.

Za centralnu točku kongresa je podignut veliki crveni cirkuski šator sa četiri tornja što je cijelom događaju dalo onaj simpatični francuski štih. U šatoru i livadi oko njega su održavale masovni eventi, neka sportska takmičenja, koncerti, proglašenja pobjednika foto i video takmičenja,  točeno pivo i vino.  Žive je muzike je bilo svakog dana. Organizator se potrudio da sa modernim fusion plehanim orkestarima, rock bandom, gipsy jazz orkestrom i brojnim DJ-ima zabavi okupljene speleologe do ponoći svaki radni dan kongresa. Hrana je osim u službenom restoranu organizirana na pokretnim kuhinjama – food truckovima. Za vrućih toplinsko udarnih dana moglo se osvježiti kupanjem na plažama obližnjeg jezera do kojih se moglo doći pješice.

Između predavanja mogle su se posjetiti brojne izložbe sa speleološkom tematikom, projekcije filmova i 3d fotografije, te mogla kupiti speleološka literatura, oprema i suveniri na brojnim štandovima, pa tako i onom Hrvatskog speleološkog saveza.

Koliko je velika organizacija takvog događaja treba razmisliti o stotinama metara stolova, stolica, tisućama staklenih čaša, komada pribora za jelo i simpatičnoj utrci desetina članova staffa pod tradicionalnim francuskim šeširićima, koji su se potruditi servirati nekoliko sljedova hrane svakom speleologu i zato organizatoru treba skinuti kapu do poda.

U nedjelju je A. Barišić sudjelovala na drugom dijelu Generalne skupštine UIS-a nakon koje je vodstvo Svjetskog speleološkog saveza preuzela Slovenka Nadja Zupan Hajna dok je Mladen Garašić iz HR postao njegov blagajnik uz izbor ostalih tijela vodstva UIS-a. Predajom UIS zastave predstavnicima speleologa Brazila - organizatorima 19. svjetskog speleološkog kongresa 2025. zatvoren je ovaj velebni špiljarski skup uz tradicionalni pozdrav – Vidimo se u Brazilu! 

Predavanja i posteri hrvatskih speleologa - znanstvenika na 18. UIS međunarodnom speleološkom kongresu – Savoie Mont Blanc Francuska, 24. - 31. 7. 2022

SYMPOSIUM 01 ‐ Karst, Heritage and Resources

Kazimir MICULINIĆ, Andrijana BROZINČEVIĆ, Željko RENDULIĆ & Dino GROZIĆ : Disclosing the underground secrets of The Plitvice Lakes National Park: new approach to cave exploration for the management of the natural heritage.

Joško BOŽANIĆ, Jelena KURTOVIĆ MRČELIĆ & Paola BOŽANIĆ : The Azure Sun in the UNESCO Geopark Vis Archipelago, Adriatic Sea, Croatia.

SYMPOSIUM 02 ‐ Caving and Explorations

Marina GRANDIĆ, Lovel KUKULJAN, Valentina PLEMENČIĆ, Dino GROZIĆ, Marko RAKOVAC & Dalibor PAAR : Nedam Cave ‐ a new deep cave on Velebit Mt., Dinaric karst, Croatia

Teo BARIŠIĆ & Aida BARIŠIĆ : Crnopac Cave System (Jamski sustav Crnopac)

SYMPOSIUM 03 ‐ Cave deposits

Filip ŠARC, Andrea MARTÍN PÉREZ & Bojan OTONIČAR : The first cave occurrence of the mineral cattiite, Mg3(PO4)2∙22H2O

SYMPOSIUM 04 ‐ Geomorphology and Speleogenesis

Neven BOČIĆ, Valerija BUTORAC, Teo BARIŠIĆ, Mladen KUHTA, Darko BAKŠIĆ & Tomislav KUREČIĆ : Morphogenesis of the karst system of the Crnopac massif (Velebit, Croatia, Dinaric karst)

Davor GARAŠIĆ & Mladen GARAŠIĆ : Some indicators of seismic activity in the caves of the Dinaric Karst of Croatia

SYMPOSIUM 09 ‐ Topography, Mapping, 3D, Documentation

Dino GROZIĆ, Luka ANTONIĆ & Oleg ANTONIĆ : Large scale test of ALS LiDAR data utilization for cave entrance detection: a case study from the UNESCO World Heritage Site ‐ Plitvice Lakes National Park, Croatia

SYMPOSIUM 15 ‐ Education commission, Material and Techniques

Mladen GARAŠIĆ, Davor GARAŠIĆ, Ivan KRPINA, Tomislav GOSPODINOVIĆ, Fadi Henri NADER & Johnny TAWK : International Educational Speleological Expeditions

Poster

Maja MARINIĆ & Dalibor Paar: Significance and comparison of sediments in Northern Velebit deep caves, Dinaric karst, Croatia 


  09.08.2022, 09:37

  Aida i Teo Barišić; Aida Barišić i UIS (skupna fotografija)

 

FOTOGALERIJA

Crna Gora 2017

  26 fotografija

 

FOTOGALERIJA

KG DP 33.480 m

  39 fotografija