+385 98 167 7859   •     hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Novi Speleolozi u SO-u iliti Prebrzi i prežestoki osvojili značke


  30.01.2019, 08:05   •     Tekst: Jure Šarić i Hrvoje Petričević Foto: Aida Barišić

 

Proteklog vikenda u Zagrebu je održan ispit za naziv Instruktor speleologije i Speleolog KS HPS. Boje Kluba su branili A&T Barišić i Vjetar kao instruktori te H. Petričević i J. Šarić koji su uspješno položili i stekli naziv Speleolog. Čestitamo!

 

 

Mjesec siječanj, kao što je ranije bilo najavljeno, poprilično je aktivan za mihovilce. Upravo dok pišem ovaj tekst, jedna naša ekipa luta po bespućima Latinske Amerike, dok druga tek kreće na osvajanje mističnog vrha Aconcague. Ne preostaje mi ništa nego poželjeti kolegama sretan put i još sretniji povratak, jerbo planina neće nigdje uteći.

Proteklog vikenda u Zagrebu u na Žici je održan ispit za naziv Instruktor speleologije i Speleolog KS HPS. Boje kluba su branili A&T Barišić i Vjetar kao instruktori te H. Petričević i J. Šarić kao kandidati za naziv Speleolog.

Kako su A&T krenuli zbog obveza u Zagreb ranije, Hrvoje i moja malenkost smo se uputili u petak nakon posla, usprkos Vakulinim savjetima, za Zagreb, jer što je srcu drago nije teško. Popnemo se mi iznad Obrovca, a ono kombinacija orkanske bure i snježnih nanosa, jer kao bura sama po sebi nije dovoljna. Hrvoje spava, jer od muke ne može gledati kako nas vjetar trese, a ja ga gledam i ne da mi vrag mira. Taman prije tunela na Prezidu ga tresnem, a vozili smo 30km/h, a on krene panično vikati da usporim, jer ćemo izletjeti s ceste. Hrvoje 0, Jure 1. Još bi trebalo naglasiti kako smo zbog bure ostali bez krovne lajsne, što i ne treba čuditi, jer smo već ranije prilikom jednog istraživanja ostali bez prednjeg spojlera, tako da se nadam kako jednog dana nećemo ostati i bez motora. Sada vam je možda jasno zašto nas zovu „Prebrzi i prežestoki“. U Zagreb smo došli navečer iza Dnevnika, malo smo ćakulali s ostatkom ekipe koja već bila na Žici i lagano otišli u krpe.

Subota ujutro, dan D, polako se bliži vrijeme ispita, a ja ne prestajem misliti kako ne smijem zaj…. na gluposti. Ispit je započeo pisanjem teorijskog dijela, što je relativno dobro prošlo, obzirom da sam neke svoje točne odgovore prekrižio i prepisao krive, dogodi se. Nakon teorijskog dijela je započeo praktični dio, gdje se u šest praktičnih radionica testiralo naše znanje. Nakon što smo podijeljeni u grupe, krenuli smo lagano s praktičnim ispitom. Mene i jednog kolegu iz Zagreba je dopala radionica orijentacije, gdje sam se osjećao i bio kao mačka bez brkova, potpuno dezorijentiran. Nekako me najviše brinula radionica samospašavanja. Vježbali jesmo, skužili jesmo, ali me i dalje bio strah da zbog brzopletosti nešto krivo ne ukopčam. Na kraju smo Hrvoje i ja radili skupa te nam je obojici trebalo ukupno 15ak minuta, ipak smo mi prebrzi i prežestoki, zar ne? Nakon ovoga je uslijedio ručak, sad ne znam jesam li se osjećao lakše zbog toga što je ručak ili je razlog bio što smo uspješno spasili jedan drugog. Ispit je završio u popodnevnim satima pa su na red došle prezentacije instruktorskih radnji. Moram priznati kako su mi sve teme bile zanimljive. Nakon konzultacija instruktora proglašeni su novi Instruktori speleologije i Speleolozi. Prilikom prozivke Aida, kao pročelnica KS HPS me prozvala prije Hrvoja te sam mu prilikom odlaska po značku rekao kako ću ga zezati cijeli život da mi je broj na znački prije njegovog, no to se ubrzo pokazalo pogrešnim pa je Hrvoje uzeo svoju značku pogledao svoj broj i rekao mi „Di si ti bia kad sam ja položia?!“. Hrvoje 10, Jure 1. Nakon svečane dodjele nastavljeno je zajedničko druženje u svima dragom špiljarskom duhu.

Ovim putem bi se zahvalio se našim instruktorima i svima koji su nas trpjeli i vjerovali u nas kad ni mi sami to nismo! angelyessmiley

P.S.

SO HPS Sv. Mihovil sada ima 10 špiljara sa nazivom Speleolog uz 3 Instruktora speleologije! Zadnje polaganje za Speleologa 2016. godine!

Broj značke 0251 Hrvoje i 0252 Jure devil

Tekst Hrvoje Petričević

Nakon uspješno položenog ispita za speleologa uz lakše disanje stigao je na red seminar o Speleološkoj edukaciji u organizaciji Komisje za speleologiju HPS-a. Seminar se održao na istoj lokaciji kao i ispit, samo dan poslije. S obzirom da smo položili za speleologa potrebno se je i educirati o educiranju. Na seminaru se pozorno slušalo o novodonošenim smjernicama i preporukama za buduće speleoškole. U sklopu seminara Dalibor Paar je održao prezentaciju o izgledu, sadržaju i cilju novog weba speleologija.hr. O webu neću otkrivati previše, al mogu samo reći da će biti kuul. Nakon Dalibora slijedila je zajednička rasprava odnosno revizija programa specijalističkog školovanja sa ispitnim pitanjima za speleološkog pripravnika. Nakon seminara o speleološkoj edukaciji uslijedio je sastanak Komisije za speleologiju sa svojim točkama u kojima se raspravljalo o provedenim aktivnostima same Komisije vezano uz dopuštenja za speleoistraživanja da ne bi neki mislili da mi lutamo po jamama na svoju ruku, licenciranju instruktora na speleoškolama, međunarodnim eskpedicijama i sličnim stvarima.

Jedan iznimno produktivan vikend je iza nas, iako nismo bili u jamu, ali zato čekamo spremni nove perspektivne speleologe.

 

 
0
KOMENTARI:


 


HPK Sv. Mihovil, Šibenik   •   Bana Josipa Jelačića 28, 22000 Šibenik   •   OIB: 91280208813   •   IBAN: HR3623900011199001673 Hrvatska poštanska banka d.d.   •   TEL: +385 98 167 7859   •   E-mail: hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Izrada i dizajn: MEDIAN kreativna rješenja