Međunarodna speleoronilačka ekspedicija Njemica 2024 - poziv

U razdoblju od 2. kolovoza do 15. kolovoza 2024. godine održati će se Međunarodna speleoronilačka ekspedicija Njemica 2024, u jami Njemica, na Biokovu (Splitsko-dalmatinska županija).

U razdoblju od 2. do 15. kolovoza 2024. godine održati će se Međunarodna speleoronilačka ekspedicija Njemica 2024, u jami Njemica, na Biokovu (Splitsko-dalmatinska županija).

Organizatori ekspedicije su Speleološko društvo Meandar i Speleološki odsjek HPK Sv. Mihovil, a suorganizatori su Speleološko-alpinistički klub Ekstrem, Komisija za speleologiju HPS-a, Hrvatski speleološki savez i JU PP Biokovo.

Njemica je vertikalni speleološki objekt dubine -971 metar kojeg karakteriziraju prostrane velike dvorane i vertikale. O samom objektu možete pročitati više na linku (klikni me).

Ciljevi ovogodišnje ekspedicije su:

  • Nastavak istraživanja nizvodnog sifona zaronom dubljim od -35 metara (Zaronom na -66 metara dubine bi jama Njemica dosegla -1.000 metara dubine i time postala prva tisućica koja se ne nalazi na Velebitu)
  • Nastavak istraživanja uzvodnog sifona
  • Topografsko snimanje istraženih dijelova
  • Znanstveno uzorkovanje 

Na ekspediciji mogu sudjelovati članovi svih speleoloških udruga iz Hrvatske i inozemstva koji imaju završenu speleološku školu. Za sudjelovanje u istraživanjima poželjno je dobro poznavanje orijentacije, speleoloških tehnika kao i tehnike kretanja u podzemlju.

Članovi bez završene speleološke škole mogu sudjelovati u vidu logistike i organizacije logora koji će biti smješten 45 minuta hoda od ulaza u jamu.

Bez obzira na speleološko iskustvo, potiču se svi članovi speleoloških udruga da u skladu sa svojim mogućnostima stječu iskustvo u ovom istraživanja zbog višestranih koristi u bavljenju speleologijom.

Voditelji ekspedicije su:

  • Jure Šarić, instruktor speleologije (SO HPK Sv. Mihovil), saricjure@gmail.com, +385 95 398 1981

Klik na poveznicu za prijavu

Sve detaljne informacije niže u prilogu!

Vidimo se! yes


  12.03.2024, 15:55

  Jure Šarić