Markacističke aktivnosti na području Sjeverne Dalmacije i Južnog Velebita 22. - 23. 10. 2022.

Mjesto radnje malo primorsko mjesto blizu atraktivnog kanjona Starigrad-Paklenica.

U subotu, dvoje članova našeg Kluba sudjelovali su na sastanku za planinarske putove, te korištenje i održavanje pl. putova na području Sjeverne Dalmacije i Južnog Velebita koji je održan u središtu za obuku HGSS-a. Na sastanku se razgovaralo o raznim temama - od djelokruga rada i ustroja Komisije za pl. putove HPS-a do suradnje sa HGSS-om, SPV-a, TZ, JU, do knjige standarda, signalizaciji, registru putova,  obilaznica, markacista i provođenju Strategije Hrvatskog planinarstva..

Najzanimljivije u raspravama bilo je devastacija planinarskih putova, kvadovi, motori te neodgovorni  turisti, kao i suradnje Turističkih zajednica, Uprava Nacionalnih parova i planinarskih društava.

Na drugom kraju mjesta u prostorijama Nacionalnog parka Paklenica naše četiri članice društva i podružnice Rogoznice Anka Dujić, Danka Radnić, Ankica Ercegović i Ana Jadrijević slušale su teorijska predavanja markacističkog tečaja koja su se izmjenjivala, uz pauze, ujutro od 8:45 do kasnih popodnevnih sati.

Isto popodne provedena je provjera znanja (ispit) gdje su naše članice briljirale i prošle prvi dio tečaja. Prvi riješeni dio proslavile smo u obližnjoj pizeriji uz omiljeno piće planinara a poslije se pridružile ostalim planinarima drugih društava. Drugi dan i drugi praktični dio tečaja održao se na Otpuvanom docu. Budući markacisti morali su  donijeti pribor potreban za markiranje. Pojedinim kreativnim rješenjima košarica i kantica za pribor i pituru bili su zatečeni i sami organizatori a markirale su se staze prema Tomićima te Velikom i Malom Vitreniku.

Svi sudionici tečaja odradili su svoj dio na zavidnoj razini. Na kraju su uz čestitke, dobili i svoje zaslužene diplome MARKACISTA!

Usvajanja novih znanja, markiranja, smijeha, druženja i odlične atmosfere nije falilo a sklopljeno je i niz prijateljstava i kontakata!

Sad nam jedino preostaje stavit rusak na leđa, kist, kanticu s piturom u ruke i put pod noge!🌲⭕🌲

Tim Markacista HPK Sv. Mihovil


  28.10.2022, 07:39

  Sanja Lelas