+385 98 167 7859   •     hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Mala i Velika Prdaljka, 6.- 7.6.2015.


  18.06.2015, 21:09   •     Odesa Gatara

 

Odesa i Nada 'gostovale' u SO Imber Omiš.

 

 

Trebala sam ići u K.Gačešinu u četvrtak ali , kako to obično biva kad nešto dogovoriš unaprid, nisam zbog nepredviđenih okolnosti. I šta sad, nikakvih drugih dogovora nema, neću valjda vikend biti kući!? Sva sriča javila se Nina Bosporova iz Omiša sa pozivom da in se pridružin u odlasku na Biokovo u Prdaljku, ja pozvala Nadu da ide sa mnom ako može i tako nas dvi u subotu poranile i pravac Zagvozd di smo se tribale nać sa Ninom, Bosporom, Miom i Jokom. Inače, jame se nalaze na Biokovu,u Poljicima Vrgoračkim zvanim i Poljica Kozička. Našli se po dogovoru u kafiću, popila se kava, kupila spiza za dva dana i krenili prema Slivnu i Vrgorcu ( još 40tak min. vožnje ) do zaseoka Alerići di smo ostavili aute, naprtili na se opremu i sve ostalo i uru vrimena otpješačili  do mista di smo digli šatore, blizu jame. Vručina, znojenje, puvanje, nema veze biće bolje kad se spustimo u jamu. Po dogovoru smo otišli do Male Prdaljke, a Veliku ostavili za sutradan. Nakon Bospora, koji je opremija jamu, ušli smo i mi i napokon se makli sa vrućine . Krasna mala jama, dubine 20m, oblika obrnutog slova Y, sa malo ukrasa. Nakon mirenja i crtanja izašli smo vanka, vratili se do šatora  i u lipoj opuštajućoj atmosferi, kuvajući šalšu od pomidora za paštu, sa puno zezancije i još više smija proveli večer.

Sutradan, nakon svih priprema i dogovora, otišli smo do V. Prdaljke. Bospor je opremija ulaz, a onda smo jedan po jedan, čekajući da onaj isprid tebe skroz prođe ulazni dio do jame i sakrije se jer je ulaz jako krušljiv i ne može se izbjeći da pokoji kamen ne padne, ušli u jamu . Od tog momenta nadalje čulo se samo – oooo, aaaaa, kako je lipo, a vid ovo, a vid ono – a kad smo došli do kraja kanala di se nalazi jezerce/sifon uzvicima i ričima oduševljenja nije bilo kraja. Priroda je, kao najbolji umjetnik i arhitekt, nadarila Prdaljku beskrajnom lipotom svih mogućih ukrasa i oblika. Stalaktiti, stalagmiti, stalagnati, saljevi  izmjenjuju se  sve jedan lipši od drugoga izazivajući strahopoštovanje i divljenje prema sili koja je to stvorila i veliku radost zbog mogućnosti da se spustimo u njedra Majke Zemlje i vidimo tu lipotu svojim očima.

Nakon  par sati provedenih u Prdaljki vratili smo se na površinu sa mislima o šta skorijem povratku. Raspremili logor, opet se naprtili i u koloni po jedan uru vrima otkulecali nazad do auta, a tu opet čudo – dočekali nas baba Mila i njezini ka rod rođeni, iznili na stol sve šta su imali da podile s nama, a kako čuda valjda ka i nesriće dolaze u nizu po tri, za stolom u babe Mile dočeka nas je i don Mario Čagalj, župnik tog kraja, koji nas je svih ostavija bez riči svojin stavovima, razmišljanjima i djelima. Nakon druženja sa gostoljubivim domaćinima došlo je vrime da se oprostimo s njima i jedni s drugima pa svak svojoj kući do sljedećeg viđenja i spuštanja u prekrasnu Prdaljku.

 

 
0
KOMENTARI:


 


HPK Sv. Mihovil, Šibenik   •   Bana Josipa Jelačića 28, 22000 Šibenik   •   OIB: 91280208813   •   IBAN: HR3623900011199001673 Hrvatska poštanska banka d.d.   •   TEL: +385 98 167 7859   •   E-mail: hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Izrada i dizajn: MEDIAN kreativna rješenja