+385 98 167 7859   •     hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Jamski sustav Crnopac 2015-2020 (Kita u knjizi II – Izolacija)


  29.03.2020, 16:34   •     SO HPK Sveti Mihovil

 

Koristeći priliku i slaganjem ovih redaka, nadamo se da ćemo što prije u Kitu i Oazu, legalno, bez potrebe za posebnim propusnicama, bez grižnje savjeti o nepoštivanju preporuka međunarodnih i nacionalnih speleoloških saveza za suzdržavanje od speleoloških aktivnosti, bez potrebe za biranjem društva, da ćemo guštati u svemu što je suprotno od današnjeg poimanja IZOLACIJE.

 

 

Naši članovi, Aida i Teo Barišić, nakon pet godina od prve knjige, opet su prikupili na 353 stranice brojne tekstove, članke, hibridne nacrte, kronologiju i dr. nastale tijekom ovog najsloženijeg istraživanja u povijesti hrvatske speleologije koje traje i dalje, u pdf-u on line izdanje Jamski sustav Crnopac 2015-2020 (Kita u knjizi II – Izolacija) - klik i preuzmi ili samo čitaj angel.

#čitajknjigu #ostanidoma #samopozitivno

Izvadak:

Uvod

Jamski sustav Crnopac 2015 – 2020

(Kita u knjizi II – Izolacija)

…………………

Otići u kamene vrleti i tamne dubine Crnopca - tamo gdje nema telefona, interneta, televizije, tekuće vode i svih drugih prednosti suvremenog doba. Godinama smo tim prizorima neupućenima objašnjavali kako izgleda izolacija.

Danas znamo da je to bila smiješna misao koja je odgovarala poimanju života i svijeta od prije tek mjesec dana. U svoja četiri zida, okrenuti gigabajtima internetskog prijenosa i vijestima iz cijelog svijeta shvaćamo da su nam duboke vrtače, logorska vatra, dijeljenje hrane, cuge  i  zajebancije sa veselim društvom  u podzemnim bivcima tako daleko. Cjelodnevno „izbijanje iz cipela“ i dovođenje naših tijela do rubova mogućnosti nakon zahtjevnog rekognisciranja, duugih provlačenja kroz uske meandre, mukotrpno tehničko penjanje i tegljenje mokre i blatnjave špage, uzbuđenje otkrivanja nepoznatog sad bi trebali zamijeniti sa kojim čučnjem i sklekom na hodničkim pločicama.

Koristeći priliku i slaganjem ovih redaka, nadamo se da ćemo što prije u Kitu i Oazu, legalno, bez potrebe za posebnim propusnicama, bez grižnje savjeti o nepoštivanju preporuka međunarodnih i nacionalnih speleoloških saveza za suzdržavanje od speleoloških aktivnosti, bez potrebe za biranjem društva, da ćemo guštati u svemu što je suprotno od današnjeg poimanja IZOLACIJE.

…………………………………..

Spajanjem Oaze sa Jamskim sustavom Kita Gaćešina – Draženova puhaljka odlučili smo promijeniti ime pa se najdulji hrvatski speleološki sustav zove po planini pod kojom se nalazi – Jamski sustav Crnopac (JSC).

Ime se lakše pamti, prepoznatije je i kraće. Sustav ima tri ulaza (Kita Gaćešina, Draženova puhaljka, Oaza), a ime se promijenilo jer su se njegovi gabariti proširili  znatno preko grebena Kite Gaćešine dalje ispod Bijelog kuka i platoa pod sam greben vrha Crnopca.

Republika Hrvatska, osim 4 jame među 100 najdubljih sad ima  i jamski sustav koji je među 100 najduljih na svijetu ( 87. – http://www.caverbob.com ).

Kita u knjizi nastala je krajem 2014. kad se napunilo 10 godina od početka istraživanja. Otad je proteklo 5 godina, skoro pa neka nova obljetnica. Duljina je sa 27.802m porasla na 43.570m, znači za još gotovo 16 kilometara. U međuvremenu se i broj istraživanja popeo sa 98 na 179 što će reći da speleološka istraživanja ne posustaju. Statistika će pokazati je u tom periodu godišnje u prosjeku istraženo više metara ali i više istraživačkih akcija što govori da se težina istraživanja ipak povećava. Spajanjem Oaze pribrojeno je i 19 istraživanja u Oazi do spoja što je upravo razlika u intenzitetu istraživanja između ova dva razdoblja. Udio istraženih metara od strane SOŽ-ove organizacije se tako popeo na više od 10%.

Statistika će reći da se i ukupan broj istraživača popeo sa 205 na 319 iz 26 domaćih i 7 stranih speleoloških udruga. Uz stalan napor Mihovilovih, Velebitovih, Mosorovih i SOŽ-ovih speleologa za istaknuti je i pojačano učešće SU Estavele iz Kastva i bugarskih speleologa iz SC Pod Ruba i SD Ponir iz Banje Luke.

Speleološka istraživanja u JSC redovito su prezentirana  godišnjim hrvatskim speleološkim skupovima i djelomice u sklopu drugih prezentacija (12. Euro Speleo Forum 2018 – Ebansee - Austria, Nuvole 2018, Casola Valsenio – Italija, 13. Euro Speleo Forum 2019 – Sofia, Bugarska). Za Skup speleologa Hrvatske Pazin 2019 pripremljeni su hibridni nacrti JSC i dvaju okolnih objekata Munižaba i jame Muda Labudova u mjerilu 1-500 koji su isprintani u mjerilu 1:1000 te izloženi na površini od 20 kvadratnih metara. Hibridni nacrti su ujedno i pregledni nacrti za JSC mape mjerila 1:500 formata A4 (211kom.profil i 162kom. tlocrt). Nacrti su pripremljeni između ostalog i za predaju u Hrvatski speleološki katastar – Munižaba je u takvom obliku predana u 9.krugu.

Paralelno sa uređivanjem nacrta sa tekućih istraživanja, uredno je vođena, a nakon spoja sa Oazom i prerađena statistika istraživanja – Aida Barišić) te prikupljani materijali – pisani i na internetu objavljivani članci i objave kako bi se složio logični nastavak prve zbirke.

Bilo je dosta nećkanja oko objave materijala, jer je tamo ispod Pisoara u Oazi postojala lijepa mogućnost spajanja sa Mudima Labudovim što bi bitno izmijenio aktualnost sadržaja, no to je zapelo u uskom meandru.

U ožujku su krenule prve prave izolacije i tako se ubrzala odluka o kompiliranju i evo štiva za čitanje u teškim vremenima.   

Aida & Teo

 

 
0
KOMENTARI:


 


HPK Sv. Mihovil, Šibenik   •   Bana Josipa Jelačića 28, 22000 Šibenik   •   OIB: 91280208813   •   IBAN: HR3623900011199001673 Hrvatska poštanska banka d.d.   •   TEL: +385 98 167 7859   •   E-mail: hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Izrada i dizajn: MEDIAN kreativna rješenja