+385 98 167 7859   •     hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Jama pod Barišinovcem - naš ponos na našu sramotu


  18.12.2015, 14:47   •     Mate Koštan

 

U nedjelju 13.12.2015. Antonija Mihaljević, Sanja Lelas, Mate Koštan i Dejan Komšo. Jama Barišinovac najdublji objekt naše županije uz novu dubinu od -186 m.

 

 

Šibensko-kninsku županiju krase mnoge prirodne ljepote i znamenitosti. Vrh Sinjal kao najviši vrh Hrvatske strane Dinare i najviši vrh u Šibensko - kninskoj županiji te ujedno i najviši Hrvatski vrh. Uz prisutne i dobro nam znane vrhove planina koje nas okružuju tu su podzemne ljepote Dalmatinskog krša ne toliko razvikane i stanovništvu približene. Kao kod planinara uvijek prisutna  želje za osvajanjem najviših vrhova tako je i kod speleologa ili entuzijasta i zaljubljenika u podzemlje prisutna želja za istraživanjem i osvajanjem prirodnih dubina koje kriju ljepote koje čovjek rijetko ima priliku vidjeti.

I ovo je trebala biti jedna od takvih priča ali...

Priča je to o grupi Mihovilovih speleologa koji su se upustili u kartiranje trenutno najdublje nam znane jame na području Šibensko-kninske županije – Jame pod Barišinovcem. Jama je do sada  istraživana u više navrata od članova raznih speleoloških udruga kao i članova Hrvatskog geološkog instituta, ali ne u potpunosti i nije izrađen topografski nacrt objekta. Nove izmjere donijele su -186 m dubine i 288 duljine.

Grupa speleologa, članova SO HPK Sv. Mihovil iz Šibenika odlučila je kroz nekoliko posjeta odraditi detaljno istraživanje te izraditi tlocrt i profil jamskog sustava. Skupili smo se i to odradili ali samu jamu smo napustili tužni. Osim prisutnog zadovoljstva zbog završenog istraživanja, izrađene kartografije, potvrde postojanja živog svijeta kao i stalnog toka podzemne vode unutar same jame, razloga za neko veliko veselje baš i nije bilo i opet zahvaljujući ljudskoj ruci.

Umjesto da bude ponos našeg krša kao najdublja jama u našem susjedstvu puna siga, saljeva, jezeraca i svih ostalih ljepota koje je priroda stvarala milionima godina ona predstavlja svu surovost ljudskog nemara pretrpana nabacanim komunalnim otpadom deklarirana kao jedna od najzagađenijih jama u Hrvatskoj. Od samog ulaza na putu prema dolje prate nas hrpe smeća i tako do samog dna, do same kapilare na dubini od -186 m gdje voda otječe dalje u podzemni tok oko koje se nalaze plastične vrećice donesene bujicama nastalim uslijed velikih kiša.

Unatoč smeću i zagađenju, u ovoj i u još dvije jame splitski speleolog T. Rađa pronašao je rakušca za kojeg se mislilo da pripada vrsti Niphragus Boskovici no kasnije je analizom molekularne građe utvrđeno da se radi o novoj vrsti koja je dobila naziv Niphragus Zagorae zagori naravno po Dalmatinskoj Zagori

Ovo je tekst od nekoliko riječi o radu Šibenskih speleologa ali ujedno i apel svima da poštuju okolinu u kojoj žive, da poštuju prirodne ljepote koje nas okružuju i da promijene životne navike sa kojima indirektno truju i sebe i sve nas. 

Jame i špilje nisu odlagališta otpada, one su nečiji dom!!!

Više informacija o zagađenosti podzemlja na www.cistopodzemlje

# Dokument: Format: Veličina:
Jama pod Barišinovcem pdf 335.10 KB

 

 
0
KOMENTARI:


 


HPK Sv. Mihovil, Šibenik   •   Bana Josipa Jelačića 28, 22000 Šibenik   •   OIB: 91280208813   •   IBAN: HR3623900011199001673 Hrvatska poštanska banka d.d.   •   TEL: +385 98 167 7859   •   E-mail: hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Izrada i dizajn: MEDIAN kreativna rješenja