Izlet na Jovinov kuk, Južni Velebit

Jovinov kuk, mnogim planinarima nepoznat kuk Južnog Velebita dok ga vodička Marina nije obišla u svom aranžmanu prije nekoliko mjeseci. U uskrsnom tjednu dođe klupska objava izleta Jovinov kuku na veliku subotu. Prognoza vremena kaže lijepo vrijeme i pada odluka za prijavu izleta Marini.

U subotu ujutro oko 06:15, 30.3.2024. kod teniskih terena skupilo se 10 prijavljenih planinara za izlet + Mošo koji će nas čekati u Starigradu. Vožnja do Starigrada, pauza za opskrbu i kavu, te nastavak vožnje do mjesta Tribanj i zaselka Mataci.

Prvi dio puta od zaselka Mataci do udoline Gradina vodi neobilježen ali utaban i prepoznatljiv seoski put. Putem nas prate neobrane šparoge, nisko raslinje, cijev za vodu, kamena staza, oblici stijena, crvene bubamare te pogledi na golete Južnog Velebita. Dolazak u Gradinu, udolinu i pastirski stan koje je obnovljen za potrebe ispaše, pauza i izležavanje kao zmije na suncu.

Odavde kreće drugi dio puta koji vodi kroz neugodno zaraslo raslinje i padine stijena kuka ali s pomoću Marininog umnog vođenja i Mošine mačete Šibenski planinari savladavaju ovu dionicu. Dolazak na Jovinov kuk, zbog jakog vjetra i nakupljenih svjetlo-sivih oblaka kratko uživanje u pogledu te slikavanje s klupskom zastavom. Treći dio puta vodi Mošo sa svojom mačetom i nakon silaska s kuka krećemo prema stazi koja povezuje Zavratu i Bili Sinokos, gdje nas nakon dolaska na križanje napušta Mošo sa svojom željom da Uskrsne blagdane provede u prirodnim ljepotama Južnog Velebita. Nakon rastanka s Mošom, polazak do Bilog Sinokosa zelene oaze u kamenim goletima, prolazak njegovim rubnim krajem i dolazak na mjesto spajanja s prvim dijelom staze. Kratka pauza, slikavanje s planinskim prometnim znakovima, silazak i povratak seoskim putem do auta uz ugodne razgovore, te pri dolasku u zaseok Matake zvukovima pasa i konja.

Južni Velebit sa svojim zaseocima i kamenim goletima uz vođenje Marine i pripomoć Moše na ovom izletu učinio je ovu uskrsnu subotu još malo većom.


  02.04.2024, 14:54

  Darijo Šego