Ispit za stjecanje naziva speleolog i instruktor speleologije KS HPS 2022.

Nakon dugih jedanaest godina – kada je naš Goran Rnjak Vjetar položio isti ispit (ranije su položili samo Teo i Aida Barišić),  šibenski Mihovil postao je bogatiji za još jednog Instruktora speleologije - Juru Šarića.

Krajem šezdestih godina prošlog stoljeća - u doba četvrtog studijskog albuma (Ummagumma) grupe Pink Floyd, uz živopisnu glazbenu scenu paralelno se unaprijeđivala i razvijala hrvatska spelelogija.

Davne 1969. godine Komsija za speleologiju pri HPS-u započela je s održavanjem ispita za stjecanje naziva Speleolog. Razvitkom speleologije kao aktivnosti unutar HPS-a javlja se potreba za održavanjem ispita za stjecanje naziva Instruktor speleologije, koji se održao 1978. godine i od tog doba KS HPS svake godine organizira i provodi ispit za stjecanje naziva Speleolog i Instruktor speleologije HPS-a.

Jedan takav ispit održan se 29. siječnja 2022. godine. Ispitu je pristupilo petero kandidata – dva kandidata za naziv Speleolog i tri za naziv Instruktor speleologije. Boje Mihovila branili su Teo Barišić, kao instruktor te Jure Šarić kao kandidat za instruktora s temom Metodika samospašavanja.

Ispit je koncipiran na način da kandidati za speleologe prolaze određeni broj radnih točaka na kojima demonstriraju svoje znanje, dok kandidati za instruktore obrađuju pojedinu temu iz svijeta speleologije te nakon napisanog instruktorskog rada - pandan završnog rada na studiju, istu temu prezentiraju Komisiji kojom zasjedaju licencirani Instruktori speleologije. Na kraju samog ispita četvero kandidata je uspješno položilo ispite te su stekli nazive Speleolog i Instruktor speleologije.

Nakon dugih jedanaest godina – kada je naš Goran Rnjak Vjetar položio isti ispit (ranije su položili samo Teo i Aida Barišić),  šibenski Mihovil postao je bogatiji za još jednog Instruktora speleologije - Juru Šarića.

Jure Šarić (SO HPK Sv.Mihovil, Šibenik, značka instruktor br. 132) sa instruktorskim radom ‘Metodika samospašavanja’. Ko želi znati više – svi instruktorski radovi su na poveznici Instruktorski radovi instruktora speleologije HPS-a - Hrvatski planinarski savez kao i Jurin  https://www.hps.hr/files/data/170/70%20Jure%20Saric_.pdf


  06.11.2022, 07:14

  Jure Šarić foto: KS HPS

 

FOTOGALERIJA

Crna Gora 2017

  26 fotografija

 

FOTOGALERIJA

KG DP 33.480 m

  39 fotografija