+385 98 167 7859   •     hpk.sveti.mihovil@hps.hr

HPK Sv. Mihovil otvorio novo planinarsko sklonište Zlatko Prgin na planini Dinari


  29.09.2019, 14:06   •     Tekst i foto: Goran Šimac i Aida Barišić

 

Na Dinari, najvišoj hrvatskoj planini, se u subotu, 28. rujna 2019. g., u 12.30 sati na 1543 metra nadmorske visine, u šumarku podno Bukvinog vrha, otvorilo novo planinarsko sklonište Zlatko Prgin.

 

 

Na Dinari, najvišoj hrvatskoj planini, se u subotu, 28. rujna 2019. g., u 12.30 sati na 1543 metra nadmorske visine, u šumarku podno Bukvinog vrha, otvorilo novo planinarsko sklonište „Zlatko Prgin“, kruna višegodišnjeg volonterskog rada članova šibenskog Hrvatskog planinarskog kluba Sveti Mihovil koje će  stalno biti otvoreno za sve planinare u pohodu na Dinaru i na putu na najviši hrvatski vrh Sinjal (1831 m). Sklonište je dobilo ime po Zlatiboru - Zlatku Prginu, prvom predsjedniku  i jednom od osnivača Kluba koji je stradao prilikom uspona na Aconcaguu 1999. godine.

Uz prisutnost brojnih planinara iz planinarskih društava Šibensko – kninske županije, Hrvatske te Slovenije, članova HGSS Stanice Split te HGSS Stanice Šibenik koja je ujedno bila i faktor sigurnosti svih uzvanika, predsjednik HPK Sveti Mihovil Mate Protega je uz prigodne riječi zahvalio svima koji su pridonijeli ostvarenju ovog zahtjevnog zadatka, poduzeću Pro Automatika na donaciji materijala za oblaganje skloništa i svim članovima koji su svojim predanim i napornim radom omogućili da niz sljedećih desetljeća generacije planinara imaju ugodno, komforno i sigurno mjesto za zaklon i boravak na planini te prerezao svečanu vrpcu te proglasio sklonište službeno otvorenim.  U ime Hrvatskog planinarskog saveza se prigodnim riječima obratila Aida Barišić.

Nakon svečanog dijela svi prisutni su nastavili sa ugodnim druženjem uz tanjur planinarskog graha iz velikih lonaca koje su članovi Kluba također iznijeli na svojim leđima.

A što i kako je bilo ranije u nastavku:

- Prije otprilike 2,5 godine, na prijedlog našeg člana Tea Barišića, koji je sa speleolozima na toj lokaciji logoravao radi istraživanja obližnjih jama, došli smo na ideju da tamo postavimo sklonište. Darko Gavrić Čerčo,  pročelnik HGSS Stanice Split nam je kazao kako postoji mogućnost da uz pomoć helikoptera u nekoliko navrata na Dinaru prebacimo sve što nam je potrebno za sklonište. Potom smo u Varaždinu od veterana 7. gardijske brigade dobili polovni kontejner koji smo renovirali i pripremili za transport... - kaže Mate Protega, predsjednik HPK Sv. Mihovil. Kontejner je više mjeseci stajao ispred Protegine kuće gdje su ga Mihovilci uređivali, nakon čega je u svibnju ove godine zrakom prebačen na Dinaru, zajedno s glavninom potrebnog materijala za njegovu kasniju nadogradnju i uređenje. Tek je predstojao najteži dio posla, jer su Mihovilci u petnaestak navrata u grupama po desetak ljudi na svojim leđima iznijeli sve ostalo što je bilo potrebno da sklonište dobije današnji izgled.

Kontejner je nadograđen, a zahvaljujući majstorskim vještinama članova kluba od prazne kutije je postao prava udobna kućica: dobio je krov i potkrovlje obloženo drvom koje u kojem može prespavati do 9 osoba, kuhinju sa stolom i klupama, peći i prostranim natkrivenim trijemom, te ostavom za ogrjevno drvo i nužni alat, kao i rasvjetu iz solarnih panela.

U pripremi je i spremnik za kišnicu, odnosno pitku vodu, a uređen je i okoliš s platoima za postavljanje šatora, klupama za sjedenje s pogledom na široki horizont do mora i otoka...

- Sklonište je dobilo ime po Zlatiboru Prginu, a kojega smo svi mi zvali Zlatko, po našem prvom predsjedniku i jednom od osnivača kluba koji je stradao prilkom uspon na Aconcaquu 1999. godine – pojašnjava Mate Protega.

Mihovilci na čelu sa predsjednikom Matom Protegom zahvaljuju svima koji su pridonijeli ostvarenju ovog zahtjevnog zadatka, poduzeću Pro Automatika na donacija materijala za oblaganje skloništa i svim članovima koji su svojim predanim i napornim radom omogućili da niz sljedećih desetljeća generacije planinara imaju ugodno, komforno i sigurno mjesto za zaklon i boravak na planini. 

Na kraju, molimo sve buduće posjetitelja da čuvaju, paze i održavaju Planinarsko sklonište Zlatko Prgin, a koje će, dakako, stalno biti otvoreno za sve planinare u pohodu na Dinaru i na putu na najviši hrvatski vrh Sinjal (1831 m).

 

 
0
KOMENTARI:


 


HPK Sv. Mihovil, Šibenik   •   Bana Josipa Jelačića 28, 22000 Šibenik   •   OIB: 91280208813   •   IBAN: HR3623900011199001673 Hrvatska poštanska banka d.d.   •   TEL: +385 98 167 7859   •   E-mail: hpk.sveti.mihovil@hps.hr

Izrada i dizajn: MEDIAN kreativna rješenja