Crtice o Prokletijama

Tekstovi imaju redne brojeve i svakom tekstu pripada nekoliko fotografija u galeriji op.p. :-)

1. Jedan euro

Ugodno iznenađenje koje zasigurno neće još dugo potrajati je da je ulaz u čaroliju zvanu Nacionalni park Prokletije samo jedan euro. Jedan euro! 

2. Vječna tekućica

Ono čega u ovom dijelu brdovitog Balkana ne fali je voda. U svim je varijantama prisutna. Potoci, rijeke, kanali, snijeg, led, kiša. Čak teče i pod nogama posred puta. Navika utisnuta u naše stanice rođene u sušnim predjelima kakva je i Dalmacija, je da moraš gasiti špine, ne daj Bože da voda teče bez nadzora, da kapa iz špine, da voda teče bez razloga i obzira. U dolini Grebaje nema brige za to. Voda dolazi cijevima direktno s planina, špine nema, teče skoro pa stalno. Kod naših domaćina, obitelji Goçaj, pereš suđe u polučučnju, gumu mičeš kako ti paše, ali zato treba biti strpljiv s pritiskom vode. U rijetkim trenucima nestane, možda dođe doba planinske redukcije, sve je moguće u ovim krajevima.

3. Graničari

Policajci čekaju na graničnom prijelazu Crne Gore i Albanije, najdojmljivijem kojem sam dosad svjedočila. Nema tu rampe, carine, infrastrukture, ureda. Jednostavno su usred nacionalnog parka, s pogledom na Ropojansko jezero, šumu i vrhove, radno mjesto za poželjeti!

Strpljivo čekaju da entuzijaste ilegalnog prelaska u druge države poput nas, zaustave i malo ispitaju. I da nas onda puste da prođemo samo s napomenom da kolegama preko u Albaniji ništa o tome ne kažemo. Betonski blokovi graničnog kamenja s tragovima bivše države svjedoče nekim drugim vremenima, granicama i graničarima.

4. Albanska tapiserija

Iz Emezzete sigurno nije, srećom nema je u ovom kraju. Ali pitamo se svi kojeg točno životinjskog porijekla su tapeti u našoj velikoj kući u Tethu. Je li janjad izgubila kožu za dekorativne svrhe ili su to možda bili njihovi čuvari ovčari? Po boji bi mogli biti švicarski. Ili su možda tornjaci. Kako god bilo, naša amerikanizirana domaćica Rita u Tethu voli prirodnu tapiseriju koja pod nogama hrska dok hodaš. Da stvar bude još bolja, Rita ima i psa ljubimca koji i sliči na tapet. Ako dođemo i sljedeće godine, možda i on bude dio kolekcije. Nekako se ipak nadam da neće.

5. Valbonski mečak i nešto slatko

Valbone, nova dolina na našem trodnevnom điru, nove dekoracije. Zašto plišani mečak (medvjed) visi na kući između dva prozora? Kome je on štetu napravio? Plišanim ovcama?

Dok on tako jadan visi, u zabavnoj interakciji s lokalnim konobarima koji nisu vični poligloti, tražimo nešto za desert. Kažu oni da nema ništa slatkog osim voća, a kraj njih stoji Ledova škrinja…

6. Dekoracija dekoracije

Sva autorska i umjetnička prava pripadaju Eko katunu Rosi.

7. Rashladna tijela

Nema premca kreativnosti, genijalnosti i učinkovitosti crnogorsko-albanskih rashladnih tijela. Bilo za hranu, bilo za piće, stvarno djeluju.

8. PROKLETIJE = heart

 


  29.07.2021, 12:03

  Tekst i fotografije (osim policije i tapiserije): Ana Jadrijević

 

FOTOGALERIJA

Crna Gora 2017

  26 fotografija

 

FOTOGALERIJA

KG DP 33.480 m

  39 fotografija