7. tradicionalni uspon na Lenik 2023.

Hvala svima na dobroj organizaciji, trudu, čišćenju staze i svemu što je bilo potrebno da ovaj uspon proslavi svoj 7. rođendan. Nadam se da će ih biti još puno i da će svake slijedeće godine, odaziv biti sve veći.

Kažu da najbolji pogled dolazi nakon najtežih uspona. Prošle subote, 14. siječnja 2023. 111tak planinara i ljubitelja prirode, okupilo se u Rogoznici na usponu na Lenik - najviši vrh Rogoznice.

Vrh Lenika nalazi se na 381 m nadmorske visine i sigurno ne predstavlja nikakav izazov za iskusne planinare, ali ovaj uspon ima neke druge motive i užitke. Tradicionalni, vec sedmi po redu uspon, postao je sinomim za veselo druženje, okupljanje članova kluba sv. Mihovil i njihovih prijatelja. 

Iako je jutro bilo prohladno, a tmurni oblaci su se polako skupljali nad rogozničkim uvalama, 111tak planinara je spremalo svoje ruksake i opremu. Poseban je osjećaj biti domaćin tu, u svom mjestu, bez obzira radi li se o ovom zimskom usponu na Lenik ili onom ljetnom škrapingu oko mistične Punta Planke.

Start ture bio je na samom ulazu u Rogoznicu i veselo društvo stalno je pristizalo. Za nas koji nismo ranoranioci, start ture u 9:00 bio je pravo osvježenje nakon svih onih uspona kojima je prethodilo buđenje satima prije izlaska sunca. 

Ne znam jeli to bilo zbog dobre atmosfere, sunca koje je sve više grijalo ili predivnih pogleda na rogoznički arhipelag ali kilometri su samo ostajali za nama. Makadam, utabane staze, makija i stari maslinici su se izmijenjivali i za tren smo bili na vrhu. Dobre atmosfere nije nedostajalo, hrana se dijelila među planinarima, a kao i obično, bilu je tu raznih delicija. Ovo je mnogima bio prvi uspon u 2023., i kako i prilici, novoj planinarskoj godini se nazdravljalo pivom ili domaćim rakijama.

Vrijeme je za povratak, razišli su se čak i onih par upornih oblaka koji su nas u stopu pratili. Onaj osjećaj ponosa od jutra, sad se miješa sa mrvicom srama jer često stvari koji su nam na dohvat ruke ne cijenimo koliko bi trebali. Uz dozu opreza, odgovornosti i malo kondicije, staza do Lenika i natrag, trebala bi biti redovita aktivnost za sve nas u blizini. Nadam se da će ovakva okupljanja motivirati nove ljude i da će broj članova rasti iz godine u godinu. Možda sam subjektivna, ali pogled s vrha je stvarno predivan. A uspon nije toliko težak!

Nekih 6 sati i 12tak nakon prođene staze (klik), vraćamo se na početnu poziciju. Kao pravi domaćini, vrijedni članovi Podružnice Mihovilske su spremili ukusan fažol. 

Hvala svima na dobroj organizaciji, trudu, čišćenju staze i svemu što je bilo potrebno da ovaj uspon proslavi svoj 7. rođendan. Nadam se da će ih biti još puno i da će svake slijedeće godine, odaziv biti sve veći.


  17.01.2023, 13:16

  Ana Bogavčić