5. rođendan podružnice Rogoznica

U tri godine rođendanskog istraživanja, na području Rogoznice smo došli do brojke od 15 speleoloških objekata koje smo istražili i nacrtali.

Nadam se ako ovaj tekst  završi u HELOP-u, kad izađe  naš časopis iz tiska, da će korona i potresi biti samo loša uspomena koju ćemo šta prije zaboraviti. Ali u realnom vrimenu i dalje nam je to svakodnevnica koja nam zagorčava život. Imali smo velike planove za našu petu godinu, ali svemir se pobrinio da neće biti ništa od toga.

Da tradicija ne zamre, nas par se zaputilo u rogoznički krš u potrazi za novim objektima. U danima prije rođendana, Eugen i ja smo uz pomoć lovaca locirali par objekata koje ćemo obići. Osvanula je subota, deveti dan siječnja, prohladna i uz sitnu buricu. Podilili smo se u dvije ekipe, strogo poštujući nametnute mjere i preporuke epidemiologa i svaka grupa je krenula prema svojim zadanim lokacijama. Hrvoje je bio vođa jedne grupe kojoj je bija zadatak otići prvo na Dvornicu u Zaselo. Tu su se spustili u plitku jamu širokog ulaza i poznatog imena. Jama se zove Dražica ka i ona na Pokrovniku u koju smo se spustili i pali na guzicu od lipote. Druga lokaciju po grupu Hrvoje nije bila uspješna. Nije se radilo o jami već o vrtačici sa zaraslim dnom. Drugu ekipu je vodio Mario G. Njihov zadatak je bija da se spuste u dragu ispod vrha Jarebinjak. Rogozničko zaleđe ima par tih kanjona koji izgledaju kao presušena korita nekih davnih potoka. Ekipa Mario G je jednu jamu morala pronaći  a dok su za drugu znali točnu lokaciju. Sanja i Jelena Kontroverzna su krenile u potragu za jamom. Šta potragom, Sanja se uputila i došla direkt na ulaz jame kada je tamo bila već. Mario i Dražena su opremili jamu i spustili se u nju. Radi se o plitkoj i kratkoj jami zvonastog oblika s lažnim dnom od smeća. Dali smo joj ime Sanjina jama jer jamu koju je Sanja našla ima već ime. Nakon crtanja i  raspremanja jame, ekipa kreće u istraživanje Lušine jame. Veliki ulaz  je dopušta da svitlost prodre do dna jame ali prevjes je zaklanja pogled dalje. Radi se o jami s prostranom galerijom zvonastog oblika sa uskim kanalom koji je ipak preuzak za daljnje istraživanje. Jelena i Mario su zajedničkim snagama nacrtali jamu, a Dražena je raspremila po prvi puta i zavidala pločicu.

U tri godine rođendanskog istraživanja, na području Rogoznice smo došli do brojke od 15 speleoloških objekata koje smo istražili i nacrtali. Po završetku šta zbog hladnoće, šta zbog preporuka, nismo se stigli podružiti kako smo dosada navikli. Ipak poili smo fažol, ugrijali se čašicom razgovora, u čast našeg rođendana.


  19.01.2021, 08:07

  Mario Gverić

 

FOTOGALERIJA

Crna Gora 2017

  26 fotografija

 

FOTOGALERIJA

KG DP 33.480 m

  39 fotografija